Lusaka

Lusaka

Lusaka

Lusaka ligt in het centraal-zuidelijk deel van Zambia op een plateau op 1.280 meter hoogte. Lusaka is sinds 1935 de hoofdstad.

Voorheen was Livingstone de hoofdstad van de Britse kolonie Noord-Rhodesië. Door de strategisch gunstige ligging heeft Lusaka deze functie overgenomen. 

Ook na de onafhankelijk van Zambia in 1964 is Lusaka de hoofdstad van het land gebleven.

Bekijk onze Rondreizen met Lusaka:

9 dagen
Vanaf € 6.495,- p.p.
Safari Zambia Kafue National ParkSafari Zambia Kafue National Park
16 dagen
Vanaf € 3.280,- p.p.
Groepsreis Zambia MalawiGroepsreis Zambia Malawi
9 dagen
Vanaf € 3.395,- p.p.
Rondreis Zambia met privé gidsRondreis Zambia met privé gids
13 dagen
Vanaf € 4.595,- p.p.
Reis Zambia door Mooiste National ParkenReis Zambia door Mooiste National Parken

Lusaka: een typisch Afrikaanse stad

Lusaka is een typisch moderne Afrikaanse stad: druk, veel mensen en hectisch verkeer. Lusaka is een snel groeiende stad, zowel in aantal inwoners als in gebouwen. Alle snelwegen van Zambia lopen via Lusaka. Het is zonder twijfel het politieke en economische centrum van het land.

Ondanks alle drukte is Lusaka ook een groene stad. Allerlei bomen zorgen in hun bloeitijd voor prachtige kleuren. Overal in de stad zijn de paars bloeiende Jacaranda's te zien. En ook de oranjerode Flamboyant Tree en de vele Oleanders zorgen voor een fris en vrolijk straatbeeld.

Lusaka is voor vele reizigers het begin- on/of startpunt van hun reis door Zambia. Vaak wordt er bij aankomst direct doorgereisd naar South Luangwa National Park, Kafue National Park of Lower Zambezi National Park. Of zit de reis erop en wordt het eerste vliegtuig huiswaarts genomen. Maar de hoofdstad heeft meer te bieden. 

Lusaka: bezienswaardigheden en tips

Wat te zien en te doen in Lusaka? Hoogtepunten in en nabij deze stad zijn:

1. Restaurants en winkels

Cairo Road is de belangrijkste straat in Lusaka. Hier ziet u hoge gebouwen waar belangrijke bedrijven en banken zijn gevestigd. Het officiële stadscentrum ligt ten westen van Cairo Road met grote shopping malls en moderne winkels. Maar ook Manda Hill op Greta East Road is een modern en schoon winkelcentrum.

Er zijn vele, gezellige restaurants in de stad, maar ze zijn niet zo makkelijk te vinden. Acacia Park en Arcades is goede plek om te beginnen. In The Showgrounds, bij Manda Hill, komen restaurants en bars 's avonds tot leven.

2. Markten

Lusaka heeft vele levendige markten. Wees wel alert op zakkenrollers en neem geen waardevolle spullen mee. De twee belangrijkste markten zijn Kamwala Market en New City Market. Deze laatste wordt ook wel Soweto Market genoemd. Op beide markten wordt werkelijk van alles verkocht: van groente en fruit tot vis, tweedehands kleding, tabak, fietsonderdelen en gereedschap. Voor souvenirs kunt u beste naar Kabwata Cultural Village gaan.

3. (Township)tour

Maak een tour door Lusaka om de stad te verkennen. Begin met een tour door een township om kennnis te maken met het alledaagse leven. Geniet van een lokale lunch. Vervolgens bezoekt u het Chikumbuso project. Hier worden handtassen gemaakt van gerecyclede plastic tasjes. U gaat ook naar een van de typisch Afrikaanse markten bijvoorbeeld Kamwala Market waar u de prachtige, kleurrijke chitenge stoffen vindt. Of naar Kabwata Cultural Village voor souvenirs. U ziet er ambachtslieden hout en steen bewerken. Ook is er ander craft te koop zoals sieraden, manden en textiel.

4. Lusaka National Park

Lusaka National Park ligt circa 30 kilometer van de hoofdstad verwijderd. Met 6.700 hectare is het is een van de kleinste nationale parken van Zambia. Er leven meer dan 1.000 dieren, waaronder giraf, zebra, sable, kudu, eland, witte neushoorn, puku, waterbuck, wildebeest en impala.

Bekijk alle Zambia Rondreizen