Bezienswaardigheden Namibië

Namibië kent prachtige en uiteenlopen bezienswaardigheden die tijdens uw rondreis of fly drive zeker een bezoek waard zijn. Soms is de begeleiding en uitleg van een deskundige gids waardevol of noodzakelijk. Neemt u gerust contact met ons op, wij adviseren u graag.
 

HOOGTEPUNTEN:
Brandberg
Cape Cross
Caprivi
Damaraland
Epupa Falls
Etosha National Park
Fish River Canyon
Herero
Himba
Kaokoveld
Petrified Forest - Versteende Woud
Ruacana Falls
San / Bushmen
Skeleton Coast
Sossusvlei
Spitzkoppe
Swakopmund
Twyfelfontein
Windhoek


Cape Cross
 In Cape Cross, ongeveer 46 kilometer ten noorden van Hentiesbaai en 114 km ten noorden van Swakopmund, bevindt zich een makkelijk toegankelijke kolonie van duizenden zeehonden. De kolonie telt afhankelijk van de tijd van het jaar naar schatting vele tienduizenden dieren die op het strand en ook in de golven uitstekend te zien zijn. Vooral in oktober is het een drukte van belang als het paringsseizoen aanbreekt. Als u de stank van vis en poep trotseert, is er van alles te zien: verdwaalde baby's, zogende moeders en vechtende vaders die hun harems beschermen. Maar ook jakhalzen die altijd op zoek zijn naar (makkelijke) prooi.

Caprivi-strip
De Caprivi-strook is de meest noordoostelijke regio van Namibië. Ingeklemd tussen Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe heeft deze streek een heel ander landschap dan de rest van Namibië. Het groene en waterrijke landschap doet eerder denken aan de Okavango Delta in Botswana. In het oosten eindigt de Caprivi in de samensmeltende rivieren Chobe en Zambezi op het vierlandenpunt van Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië.

Damaraland
Damaraland ligt in het centraal- tot noordwestelijke deel van Namibië. Het zuidelijk deel van Damaraland kenmerkt zich door rotsformaties, droge beddingen en acaciabomen. Het noordelijke deel daarentegen bestaat uit uigestrekte vlaktes met af en toe wat begroeiing. IN dit hooglandgebied leven o.a. de woestijnolifant en woestijnneushoorn. Door de veelzijdigheid van Damaraland is het een van de meest interessante gebieden van Namibië. Bezienswaardigheden in Damaraland zijn o.a.

  • Brandberg. De Brandberg ligt even ten noorden van Uis. Deze berg, met haar piek van 2.574 meter boven zeeniveau is het hoogste punt van Namibië. Ten zuidwesten van de Brandberg vindt u mooie exemplaren van Welwitschia mirabilis, een plant uit de oertijd. Op de berg zijn ongeveer 8.000 rotstekeningen van de San te vinden, waarvan de White Lady de bekendste is.
  • Twyfelfontein. Twyfelfontein herbergt de meeste San rotstekeningen en gravures van Afrika. U kunt hier voorbeelden zien van dieren, dierensporen en mensen rotsen zijn getekend/gekrast. De rotstekeningen kunnen uitsluitend onder leiding van een lokale gids worden bezocht.
  • Petrified Forest - Het Versteende Woud. Het Versteende Woud ligt op een zandstenen rif waarop 50 boomfossielen die ongeveer 250 miljoen jaar oud. Deze houtsoorten komen in dit deel van Afrika niet voor, maar de exacte herkomst van de bomen is niet duidelijk. Vermoedelijk zijn ze destijds tijdens overstromingen door het water naar dit gebied meegevoerd.

Etosha National Park
 Etosha is het grootste wildpark van Namibië en een van de eerste parken waar actief beleid werd gevoerd om de natuur en het wild in stand te houden. De grenzen van het game reserve werden in de loop der tijd vele malen aangepast vanwege het voortdurende conflict tussen natuurbescherming en landbouwactiviteiten. Etosha wordt tegenwoordig goed onderhouden en dit is dan ook de reden dat de wildstand uitzonderlijk goed is. Het hart van het park is een zoutpan, ontstaan uit een opgedroogd meer, wat de naam Etosha (droog water) verklaart. Het park biedt niet alleen een enorme variatie aan wild, maar ook een indrukwekkend landschap en bijzondere vegetatie. In dit park zijn behalve giraffen, olifanten, zebra's, neushoorns, impala's en jakhalzen, ook gemsbokken, gnoes, luipaarden en leeuwen te spotten. De lage begroeiing vergroot de kans om wild te spotten.

Fish River Canyon
De Fish River Canyon is de op een na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Het is een bijzonder indrukwekkend landschap. Hoewel het landschap lijkt op dat van de Grand Canyon, vallen vooral de verschillen op: de stilte, de afwezigheid van bebouwing, verharde wegen, neonverlichting en massa's toeristen. De Fish River Canyon is waarschijnlijk circa 500 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie is de kloof steeds dieper geworden. De diepte is nu ca. 550 meter en ca. 160 km lang. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier.


Kaokoveld
Het Kaokoveld is een werkelijk schitterend uitgestrekt gebied in het noordwesten van Namibië. Woestijnlandschap, ruige rotsformaties en bergketens, rivierbeddingen en af en toe een kraal met lokale Herero of Himba wisselen elkaar af. Kaokoveld is geen officieel wildreservaat, maar door een consistent overheidbeleid ter voorkoming van stropen, komt hier wild voor. Springbokken, struisvogels en giraffes zult u zeker zien. Moeilijker om te spotten zijn de woestijnolifanten. Dit zijn afstammelingen van olifanten wier migratie routes werden afgesneden toen er voor het eerst hekken rondom Etosha National Park werden geplaatst. Zij hebben zich aan de extreem droge condities aangepast en drinken veel minder water dan andere olifanten in Afrika.

 In het noorden van Kaokoveld ligt de Kunene rivier die Angola scheidt van Namibië. De Kunene ontspringt in Angola en stroomt richting de Atlantische Oceaan via de watervallen Ruacana en Epupa. De Ruacana watervallen zijn het grootst. De Epupa Falls worden eigenlijk gevormd door een serie kleine watervallen in een weelderig groene omgeving. De Ruacana watervallen zijn makkelijker bereikbaar dan de Epupa Falls.

Kaokoveld is een moeilijk begaanbaar gebied. De wegen vanaf de kust tot ver in het binnenland zijn alleen per 4WD te rijden. De enkele wegen die wel met een gewone (maar liefst wel hooggelegen) auto gereden kunnen worden, zijn bijzonder rustig, steil en zonder telefoonbereik. Een kapotte auto tijdens deze rit kan lange wachttijden opleveren. Voldoende water, voedsel en brandstof en een goede reserveband zijn essentieel.

Skeleton Coast
De naam zegt het eigenlijk al: de Skeleton Coast is een vele kilometerslange kustlijn met ruige, verlaten stranden met vele roestende scheepswrakken. De dikke, spookachtige mist die hier zo vaak voorkomt, is menig schip fataal geworden. De verraderlijke stromingen en zandbanken, in combinatie met ondoordringbare mistbanken joeg vele zeelieden terecht angst aan. En als je hier was gestrand, had alleen de uitgestrekte Namib woestijn voor zich. Nog steeds is dit gebied onherbergzaam en verlaten. Het kan het beste worden bezocht met een 4WD of een vliegtuigje. De moeite wordt zeker beloond, want dit gebied kent prachtige landschappen met uitgestrekte vergezichten, zandduinen en ruige canyons. De mist heeft een uniek ecosysteem gecreëerd, met zeldzame fauna.

Sossusvlei
 Sossusvlei maakt deel uit van Namib-Naukluft National Park en is 65 km voorbij de hoofdtoegang te bereiken via Sesriem. Sossusvlei is een diep in de zandduinen gelegen vallei die na het regenseizoen gevuld kan zijn met water, maar meestal droog staat. Hier schitteren de hoogste duinen ter wereld. Sommigen zijn bijna 400 meter hoog. Duin 7, ook 'Big Daddy' genoemd, is de hoogste. Duin 45, die 120 meter hoog is, wordt meestal bij zonsopgang beklommen. De duinen kleuren van abrikoos tot fel oranje en dieprood. Bij zonsopgang en zonsondergang zijn zandduinen op z'n mooist.

Spitzkoppe
Spitzkoppe is met zijn 1.784m niet de hoogste berg van Namibië maar door zijn opmerkelijke vorm wel een van de bekendste. De berg is niet makkelijk te beklimmen. In de heetste maanden van het jaar is het beklimmen van de Spitzkoppe een haast onmogelijke opgave. De berg is dan zo heet dat de handen zullen verbranden. Tussen de bizarre granieten rotsformaties groeit de 'gifboom', die tot drie meter hoog kan worden. De boom bevat een wit, melkachtig vocht dat erg giftig is. De San gebruikten het gif om hun pijlen in te dompelen. De aanraking beschadigt de ogen en kan tot blindheid leiden.

Swakopmund
 Swakopmund ligt aan de Atlantische Oceaan en ademt de sfeer van een Noord-Duitse badplaats. Dit komt door de typische koloniale architectuur, maar ook door de restaurants doe Kaffee & Kuchen aanbieden en pensions die adverteren met Zimmer Frei. Swakopmund wordt in Namibië gezien als het enige echte vakantieoord. De met palmen omzoomde straten geven extra steun aan deze karakterisering. In de zomer kan de temperatuur behoorlijk oplopen terwijl het in de winter redelijk fris is, vooral in de ochtenden. De regenval in Swakopmund is vrijwel nihil. Wel heeft het stadje heeft negen maanden per jaar ochtendmist die zich wel 30 kilometer landinwaarts uitstrekt. Hierdoor kunnen specifieke planten en dieren overleven in de woestijn.

Windhoek
De kleine hoofdstad van Namibië ligt op een hoogte van ongeveer 1650 meter. Het centrum is een mengeling van Duitse koloniale gebouwen en in frisse pasteltinten geschilderde moderne gebouwen. Opvallend is de Evangelisch-Lutherse Christuskirche in Art Nouveau stijl. Die Alte Feste, was vroeger een fort maar is tegenwoordig een museum dat de cultuur en tradities van het land laat zien. Ook het station is een bezoek waard.

Bevolkingsgroepen
In Namibië leven verschillende bevolkingsgroepen. De San zijn de oorspronkelijk bewoners. De San vormden eeuwenlang kleine gemeenschappen van jagers en verzamelaars. De mannen gingen op jacht en de vrouwen verzamelden eetbare gewassen. De voorouders van de San bewoonden ooit als enigen de vlakten en bergen van heel zuidelijk Afrika. De rotstekeningen die ze er maakten worden gezien als de eerste menselijke kunstuitingen. Er leven nu nog ongeveer 100.000 San verspreid in kleine gemeenschappen. In Bushmanland, in het oosten van Namibië, is een aantal San-gemeenschappen dat zoveel mogelijk volgens hun oude tradities en gewoontes leeft.

 De Herero zijn nauw verwant aan de eveneens in Namibië wonende Himba. Beide volken zijn van oudsher. Vroeger kleedden de Herero en Himba zich op dezelfde manier. Maar de Herero bleken gevoelig voor de mening van de Duitse missionarissen, die deze dracht onbeschaafd vonden. De Herero-vrouwen dragen sinds de eerste helft van de 20e eeuw Victoriaans aandoende jurken met daaronder vele onderrokken, op hun hoofd dragen de Herero een haaks geplaatste grote hoed.

 De Himba leven voornamelijk in Kaokoveld. De Himba zijn nomaden en leven voornamelijk van hun vee. De vrouwen hebben een diep roodbruine tint doordat ze zichzelf elke dag insmeren met een mengsel van botervet, oker en kruiden. Ook de ingevlochten haren worden hiermee ingesmeerd. Dit beschermt ze tegen de felle zon. De kleding en tradities zijn voor een groot deel nog in tact.

Door verbetering van de infrastructuur is Kaokoveld beter te bereiken en te bereizen. Hierdoor leven de Himba minder in afzondering en maken zij kennis met hedendaagse ontwikkelingen. Dit heeft positieve gevolgen vooral op het gebied van gezondheidszorg en educatie. Zo rijden er bijvoorbeeld mobiele scholen rond in Kaokoveld, meestal gesponsord met ontwikkelingsgeld uit Europa. Maar niet alles is een vooruitgang. Doordat duidelijk wordt dat er leven is buiten de eigen gemeenschap, trekken steeds meer jongeren weg. Sommigen slagen erin de tradities van de Himba te combineren met het werken en leven in een dorp of stad. Anderen lukt dit niet en alcoholisme ligt op de loer. Hoe het ook is, de kloof tussen de traditioneel levenden en de modernere Himba's zal groeien. De vraag is of en zo ja, in hoeverre de cultuur behouden kan blijven.

Een bezoek aan een traditioneel levende bevolkingsgroep kan een hoogtepunt zijn van uw reis. Maar bedenk u dat het zeer onbeleefd is om een dorp ongevraagd binnen te lopen. Ook is het niet toegestaan om tussen de hoofdhut en het heilige vuur te ontlopen. Met een lokale gids kunt uw bezoek respectvol laten verlopen. De gids is op de hoogte van de normen en gebruiken van de betreffende stam. Denkt u ook aan betaling aan de gemeenschap die u bezoekt. Soms wordt geld of sigaretten gevraagd, maar voedsel of levensmiddelen verdienen de voorkeur.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook


 


Bekijk de video over Namibië 


 


 

 

 


 Het nut van een goede verzekering

klik hier voor meer informatie


 

 

 

  
 Voorbeeldreizen

bekijk het overzicht 


 

 

 


Wat is Fair Tourism?

klik hier voor verantwoord en duurzaam reizen


 

 

 


 Sossusvlei, Swakopmund, Damaraland, Epupa Falls, Etosha

 Bekijk deze voorbeeldreis


 

 


 

©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR