Botswana avontuur met 4x4 en daktenten

Om bij het einde te beginnen: De vakantie kan in 1 woord worden samengevat: GEWELDIG. We hebben absoluut geen problemen gehad met de reserveringen die Fair Mundo Travel voor ons gemaakt had, inclusief de diverse excursies en activiteiten die we gepland hadden. We hebben ontzettend veel wild gezien, waaronder de Big 5 (olifant, neushoorn, Leeuw, Luipaard en buffel). Maar daarnaast ook Wild Dogs in een prooi-achtervolging, Hyena's, Nijlpaarden, allerlei soorten Antilopen, Zebra's, Krokodillen, Visarenden, Pelikanen, allerlei andere soorten vogels, Zeehonden, Dolfijnen, Walvissen en ga maar door.

In 2018 wilden mijn vrouw en ik iets speciaals doen samen met mijn dochters, omdat de jongste (21 en zonder rijbewijs) vorig jaar te kennen had gegeven ze wel eens iets avontuurlijks met ons wilde doen. Mijn oudste (23 met rijbewijs en motorrijdster) is van nature een avonturier, dus mijn gedachten gingen uit naar een self-drive safari, waarbij mijn dochters hun eigen 4WD auto zouden krijgen en we dus met 2 auto's de bush in zouden trekken. We kwamen al snel uit op Namibia en Botswana. Via het internet kwamen we bij een reisbureau die me vertelde dat 1 auto een stuk goedkoper was. Ik was onder de indruk van dit geweldige denkwerk, maar het was niet relevant want ik wilde twee 4WD auto's: 1 voor de oude generatie en 1 voor de jeugd. Uiteindelijk heb ik toch een offerte gekregen voor 2 auto's. Op mijn vraag wat de minimum leeftijd voor de bestuurders was, werd er geantwoord: 25. Ik was onaangenaam verrast, want ik had expliciet verteld dat mijn dochter-bestuurder 23 zou zijn, waarop ik als antwoord kreeg dat we dan toch maar met 1 auto moesten gaan. Ik had een veel beter idee: Een ander reisbureau zoeken, en zo kwam ik na een web-search in contact met Marja Molenaar van Fair Mundo Travel. Ik heb Marja eerst uitgelegd wat de bedoeling was, en dat de kermis alleen door zou gaan als een 23 jarige de hoofdbestuurder van een van de auto's kon zijn. Het lukte Marja om zo'n verhuurbedrijf te vinden en dat was de start van een ontzettend prettige en persoonlijke samenwerking om de reis van ons leven te plannen.

Over de route waren we het snel eens: Eerst Namibia (Windhoek, Sossusvlei, Swakopmund, Walvisbaai en Etosha NP) en uiteindelijk de grens over naar Bostwana om het Chobe NP, Savuti NP, het Khwaigebied en Moremi Game Reserve te bezoeken, en daarna het cirkeltje rond te maken naar Windhoek. Marja werd voorzien van de mogelijke vakantie datums en toen ging zij aan de slag. Het probleem is dat alle camp sites moeten worden geboekt, maar dat het in de augustus periode erg druk is terwijl de camping grounds met name in Botswana kleinschalig zijn. Je moet er dan ook vroeg bij zijn!!! Uiteindelijk (oktober 2017) lukte het Fair Mundo Travel om onze vakantie rond en geboekt te krijgen voor de periode 30 juli - 22 augustus 2018. Van Fair Mundo kregen we duidelijk advies over mogelijke excursies op diverse locaties en over de maanden die volgden werd het een en ander verder aangepast waarbij we telkens met hetzelfde enthousiasme te woord werden gestaan en geholpen. En een paar weken voor vertrek kregen we een zeer uitgebreide reiswijzer, waarin elke dag met bijbehorende routes in detail werd beschreven. Heel goed verzorgd.

En zo vertrokken 2 jonge vrouwen met vader en bonusmoeder naar Afrika voor het avontuur van hun leven. We namen zeer veel bushpaden die van het hoofdtrack af gingen. Alle papieren kaarten (Shell en Tracks4Africa) hadden off-road alleen een betekenis als overzichtskaart maar waren niet geschikt voor de detail-navigatie. Maar de digitale (en routable) Tracks4Africa kaarten geladen op onze Garmin GPS units waren met name in Botswana cruciaal!!! Wel hadden de papieren kaarten van Tracks4Afrika detailkaarten van de National Parks op de achterkant, wat ontzettend handig was en wel bruikbaar voor navigatie. Ik had dit zelf allemaal bij Tracks4Africa on-line gekocht via https://tracks4africa.co.za/ . De kaarten werden met DHL naar NL gestuurd, terwijl de digitale kaarten voor mijn Garmin navigatie units konden worden gedownload tegen een zeer acceptabele prijs, met gratis een update na 6 maanden. Met dochter-Nikki en 4WD ging het prima. Zij was onervaren wat betreft 4WD rijden, dus thuis heb ik haar wat theorielessen gegeven met materiaal wat ik van onze bedrijfs-4WD-rij-instructeur had gekregen, en in Sossusvlei (Sesriem) heb ik haar met opzet wat mul zand in gestuurd zodat ze vast kwam te zitten. Na mijn instructies wist ze zich daar uiteindelijk zelf uit te rijden. Ook hadden we walkietalkies mee genomen en op moeilijk plaatsen praatte ik haar er doorheen. Voor mij was de moeilijkheidsgraad eigenlijk gering, op een paar modder crossings na, maar dat mag wel na mijn 33 jaar geofysische exploratie carrière in bush, jungles en woestijnen. Maar voor Nikki was het daarentegen erg zwaar, en ze was aardig kapot aan het einde van de (elke) dag. Maar ze vond het geweldig. Ze deed het dan ook prima en met beleid, waar ik apentrots op ben. De auto's waren goed uitgerust en hadden 150 liter dieseltanks. Met een gemiddeld verbruik van 1 op 9.8 gaf dit een zeer ruime actieradius, dat meer dan voldoende was. We hebben 109 Gb aan foto en filmmateriaal, dus we komen de winter wel door.

Mijn dochters zeiden "Hoe kunnen we in de toekomst ooit nog van een andere vakantie genieten na zo'n geweldig avontuur". En mijn vrouw zei "Het is net alsof we in een documentaire van National Geographic rijden". En daar sluit ik me volledig bij aan. We hadden met name in Chobe NP en de Okavango Delta nog wel veel langer willen blijven, dus we gaan zeker terug!!!

Fair Mundo Travel (met name Marja Molenaar), ontzettend bedankt voor de geweldige assistentie en inzet om dit een onvergetelijke en geweldige vakantie te maken. Fair Mundo Travel heeft aan mij bewezen dat zij een TOP-reisbureau zijn!!!

Gerrit Schol


Reactie van Fair Mundo Travel:

Beste Gerrit,

Dank je wel voor deze enthousiaste en levendige review. Wat hebben jullie een prachtige ervaring gehad. En wat heeft Nikki het goed gedaan, want vader heeft niet altijd voor de makkelijkste weg gekozen, begrijp ik. Anderzijds beschikte ze dan ook weer over een fantastiche coach 🙂 Naast het 4WD rijden maakte wildlife en het landschap het avontuur compleet. We zijn erg blij dat de reis een hoogtepunt is geworden. Met veel plezier hebben we de reis voor jullie ontworpen en geregeld. Succes met het uitzoeken van al het beeldmateriaal. Dat zorgt er vast voor dat de ervaringen top of mind blijven.

 

Wilt u ook in een 4x4 met daktent(en) op reis door Afrika? Bekijk deze inspirerende 4x4 voorbeeldreis of:

Vraag vrijblijvende Offerte aan

Bekijk de video en zie hoe Gerrit zijn dochter Nikki door lastige 4x4 omstandigheden coacht: