Self drive 4x4 rondreis Botswana

Self drive 4x4 rondreis Botswana

Kololo, Khama Rhino Sanctuary, Khwai,
Moremi, Savuti, Chobe, Victoria Falls

Vraag Offerte aan     Neem contact op

 • Intro
 • Dag-tot-dag
 • Reisdata
 • Prijs
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Offerte

Self drive 4x4 rondreis Botswana startend in Zuid-Afrika

20 dagen | Vanaf € 5.595,- per persoon
 

In een 4x4 huurauto door de wildparken van Botswana

Een gedegen 4x4 auto is cruciaal voor deze self drive rondreis door Botswana.

De reis start in Zuid-Afrika. Na een mooi wildpark waar u de eerste safari van de reis maakt, wordt de grens gepasseerd en zal het grootste deel van de self drive 4x4 rondreis in Botswana plaatsvinden.

Reisprogramma Self drive 4x4 rondreis Botswana:

Vraag Offerte aan

U reist dwars door de nationale parken van Botswana en kunt vele safari's maken met de eigen 4x4 huurauto. Veelal bieden de mooi gelegen accommodaties ook game drives aan, voor het geval u niet zelf met de 4x4 op safari wilt gaan of gebruik wil maken van de expertise van een gids. Een combinatie van self drive safari's en game drives met gids behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Deze self drive 4x4 rondreis door Botswana is beschreven met een verblijf in accommodaties. De route kan ook als self drive 4x4 reis met af en toe een campsite worden gemaakt. U reist dan in een 4x4 met daktent(en) of een 4x4 bushcamper. Het verblijf is dan een combinatie van accommodaties en af en toe een campsite.

Hoogtepunten Self drive 4x4 rondreis Botswana:

Review van klanten over Self drive 4x4 Botswana:

Door Felix van Thiel

Wij hebben een 3weekse self-drive (met twee auto's) gedaan door Botswana (volledig zelf voorzienend), met wat overnachtingen in lodges. Het was fantastisch! Alles was goed georganiseerd en de overnachtingen in de lodges waren erg goed. Er zijn teveel hoogtepunten om op te noemen...Dit is nu de tweede reis die we met Fairmundo geboekt hebben, en Marja heeft ons weer erg goed geholpen! We zijn erg tevreden!

Door Christien Bergman

Onze vakantie in Botswana en Zimbabwe was fantastisch. Er voelt niets avontuurlijker dan zelf met een 4x4 en een tent op het dak de natuurparken van deze landen te ontdekken. Gelukkig was er een break halverwege met 2 nachten in een lodge in Hwange. Wat een luxe: een lekker zacht bed, heerlijk eten en fantastisch uitzicht op het enige water in de weide omtrek. Dat trekt heel veel wild aan in de droge periode. Dus diner with elephants.

Door Gerrit Schol

De vakantie kan in 1 woord worden samengevat: GEWELDIG....We hebben ontzettend veel wild gezien, waaronder de Big 5. Maar daarnaast ook Wild Dogs in een prooi-achtervolging, Hyena's, Nijlpaarden, allerlei soorten Antilopen, Zebra's, Krokodillen, Visarenden, Pelikanen, allerlei andere soorten vogels, Zeehonden, Dolfijnen, Walvissen en ga maar door...Mijn dochters zeiden "Hoe kunnen we in de toekomst ooit nog van een andere vakantie genieten na zo'n geweldig avontuur". En mijn vrouw zei "Het is net alsof we in een documentaire van National Geographic rijden". En daar sluit ik me volledig bij aan.

Vraag Offerte aan

Bekijk van Dag-tot-Dag

DAG 1: JOHANNESBURG

Op de luchthaven staat de 4x4 huurauto voor uw self drive reis klaar. De 4WD auto is een gedegen Toyota Hilux Double Cab 4x4 en is onder andere voorzien van compressor, tweede reservewiel en GPS. Deze uitrusting is noodzakelijk en onmisbaar voor de route die u gaat rijden. Vervolgens rijdt u naar het guesthouse dat in een rustige wijk van Johannesburg is gelegen.

Johannesburg is de grootste en een van de meest bruisende steden van Zuid-Afrika. Johannesburg, ook wel Joburg of Jozi genoemd, is het economische hart van het land. U vindt er een mix van traditionele winkels en ultramoderne wolkenkrabbers. Er zijn musea, uitstekende winkels, chique restaurants en hippe uitgaansgelegenheden. Ook zijn er vele mogelijkheden om u te verdiepen in de apartheidgeschiedenis van Zuid-Afrika.

Dunton Guesthouse ligt in de veilige en rustige wijk Rivonia van Johannesburg. Het kleinschalig guesthouse heeft een tuin met zwembad.

Tip: Maak onder leiding van een lokale gids een fietstour door Soweto, het bekendste township van Zuid-Afrika. Bezoek bijvoorbeeld Vilikazi Street waar de twee Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Desmond Tutu hebben gewoond en het Hector Pietersons Memorial waar de gids u meeneemt in de apartheidsgeschiedenis. 

DAG 2-3: KOLOLO GAME RESERVE

De reis gaat noordwaarts naar de Waterberg regio in de provincie Limpopo. U verblijft in een wildreservaat waar u kunt wandelen en mountanbiken. Het aangrenzende Welgevonden Game Reserve is Big Five gebied. Hier maakt u  de eerste game drives van deze reis. De safari vindt plaats in een open voertuig onder leiding van een ranger.

Kololo Game Reserve is gelegen in de Waterberg-regio in het noorden van Zuid-Afrika. Dit malariavrij wildreservaat bestaat uit open grasvlakten, dichtbegroeide bush, bergen en valleien. Er leven vele verschillende wilde dieren, zoals gnoe, zebra, giraffe, wrattenzwijn en diverse antilopesoorten. Bovendien kunt u in Kololo Game Reserve meer dan 300 inheemse vogelsoorten observeren. Omdat er geen grote roofdieren in het reservaat leven, kunt u hier heerlijk wandelen of mountainbiken. Kololo grenst aan Welgevonden Private Game Reserve, een Big Five gebied waar safari's gemaakt kunnen worden.

Kololo Game Reserve Lodge is gelegen in het malariavrije wildreservaat Kololo Game Reserve. Omdat dit geen leefgebied is voor grote roofdieren kunt u hier heerlijk wandelen en fietsen. Terwijl u in het aangrenzende Welgevonden Private Game Reserve deze roofdieren, de Big Five en ander wildlife wel kunt spotten. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes. Kololo Lodge biedt diverse activiteiten aan zoals game drive en nature walk in Kololo Game Reserve, game drive en night drive in Welgevonden Game Reserve. Een wandelsafari in Welgevonden Game Reserve en paardrijden in een nabij gelegen reservaat behoren ook tot de mogelijkheden. Bij het verblijf is inbegrepen: 1 Welgevonden game drive per nacht verblijf. Desgewenst kan deze worden verruild voor een Welgevonden night drive, Kololo game drive of Kololo nature walk.

DAG 4-5: KHAMA RHINO SANCTUARY

U gaat de grens met Botswana over en reist naar Khama Rhino Sanctuary. Zoals de naam al doet vermoeden is hier een grote kans op het spotten van neushoorns. Het wildpark heeft zandwegen. Een goede 4x4 is nodig om safari's met de eigen huurauto te kunnen maken.

Khama Rhino Sanctuary is een wildreservaat van circa 8.600 hectare groot en grenst aan de vlaktes van de Kalahari. Khama Sanctuary Trust is opgericht om de neushoorn voor uitsterven te behoedenDe natuurlijk waterpoelen in het reservaat hebben een grote aantrekkingskracht op zwarte en witte neushoorns. Andere wildsoorten die hier voorkomen zijn onder andere zebra, gnoe, hartebeest, struisvogel, bruine hyena, luipaard, jakhals, steenbok en duiker.

Khama Rhino Sanctuary biedt chalets en campsites aan die in verschillende delen van het wildreservaat liggen. De accommodaties zijn niet omheind waardoor wildlife bij de chalets en over de campsites kan lopen. Centraal is er een restaurant, bar en zwembad. Ook heeft het park een winkeltje met basic aanbod.

DAG 6-7: MAKGADIKGADI PANS

De reis gaat verder noordwaarts. Makgadikgadi Pans National Park kan uitsluitend per 4x4 worden verkend. U kunt zelf met de huurauto op safari. Ook is het mogelijk om een game drive van de accommodatie te maken. 

Makgadikgadi Pans zijn zoutpannen gelegen in centraal Botswana. De Makgadikgadi Salt Pans behoren tot de grootste zoutpannen wereldwijd. Slecht een deel ervan ligt binnen de grenzen van Makgadikgadi National Park. De zoutpannen resteren van een gigantisch binnenmeer van miljoenen jaren terug. De grijs-witte zoutpannen vormen een zilveren, verblindende spiegel als midden op de dag de zon er op staat en kleuren zachtroze bij de meestal wolkeloze zonsondergang. Naast de zoutpannen zijn er in Makgadikgadi grasvlaktes en fossiele duinen te vinden. Hierdoor is het het leefgebied van vele wild- en vogelsoorten, variërend van grote kuddes zebra's en gnoes, leeuwen, flamingo's en andere watervogels en schichtige stokstaartjes.

Boteti River Camp is gelegen aan de Boteti rivier, de westelijke grens van Makgadikgadi Pans National Park. Het comfortabele camp heeft zicht op de Boteti rivier. Vanaf het uitkijk deck kunt u regelmatig zebra’s, gnoe’s, olifanten en ander wild naar de rivieroever zien komen om te drinken. Boteti River Camp heeft een aantal chalets, family chalets en campsites. Verder is het camp voorzien van restaurant, bar en klein zwembad. Er worden diverse activiteiten aangeboden: halve dag game drive in Makgadikgadi Pans National Park, hele dag game drive Nxai Pan National Park en Village walk.

DAG 8: MAUN

Via Makgadikgadi National Park reist u verder. Als u op tijd vertrekt is mogelijk om Baines' Baobabs in Nxai Pan National Park te bekijken.

Maun ligt aan de Thamalakane River en ontleent haar naam aan de taal van de San, ook wel Bushmen genoemd. In deze taal, bekend vanwege de klikklanken, betekent Maun “de plaats van het riet”. Ondanks de groei van de laatste jaren blijft Maun haar dorpse en traditionele karakter behouden. Maar Maun is ook de uitvalsbasis voor vele safari’s naar de Okavango Delta en Moremi Game Reserve. Deze combinatie maakt dat in Maun riet, kleihutten, ezelskarren, hotels, guesthouses en safarivoertuigen naast elkaar bestaan.

Het hotel is gelegen op de oevers van de Thamalakane rivier op circa 10 kilometer van het centrum van Maun. Het hotel is modern ingericht. Het centrale deel is met natuurlijke materialen en in lichte kleuren ingericht. Het hotel is voorzien van een lounge, restaurant, bar en zwembad. De kamers zijn modern ingericht.

Tip: Maak met een lokale gids een tour door Maun en ontmoet verkopers langs de kant van de weg, praat met inwoners die al dan niet een ezelskar als vervoersmiddel hebben, hoor van ambachtslieden en kunstenaars wat hun drive is en geniet van de geuren, kleuren en geluiden op de levendige markt.

DAG 9-11: KHWAI AREA / MOREMI GAME RESERVE

Na de bewoonde wereld van Maun verblijft u de komende dagen in de bush. U kunt safari's met de eigen 4x4-auto maken in Khwai Area en Moremi Game Reserve. De accommodatie biedt diverse safari activiteiten aan.

Khwai Area is een prachtig gebied. Khwai Area ligt zowel binnen als grenzend aan Moremi Game Reserve, een landtong in de Okavango Delta. Khwai behoort volgens kenners tot de top wildlife gebieden van Afrika. De Khwai River stroomt hier het hele jaar door en heeft aantrekkingskracht op een grote hoeveelheid dieren. Olifanten worden er vaak gespot, net als lechwe, buffel, impala en nijlpaarden. Het gebied staat bekend om de luipaarden en wilde honden. Ook maakt u kans op het spotten van bijvoorbeeld giraffe, leeuw, cheeta, zebra, kudu en vele vogelsoorten.

Moremi Game Reserve ligt in het oostelijk deel van de Okavango Delta in Botswana. Moremi Game Reserve kent tal van verschillende ecosystemen, van rivierbossen en watergebieden met rietkragen, tot mopanebossen en droge savannebossen. De verschillende ecosystemen trekken een grote hoeveelheid verschillende (roof)dieren aan, zoals leeuw, cheeta, buffel, gnoe, zebra, nijlpaard, jakhals, wilde hond, lechwe, giraf en olifant. Een aantal jaren geleden zijn in Moremi neushoorns geherintroduceerd. Alhoewel de neushoorn hier de laatste tijd vaker wordt gespot, blijft deze moeilijk op te sporen. Door het water van de Okavango Delta komen in Moremi Game Reserve vele vogelsoorten voor. Dit ongerepte wildgebied is een paradijs voor de safariliefhebber.

Khwai Guest House ligt aan de rand van een traditioneel dorpje, op de grens tussen Khwai Area en Moremi Game Reserve. Dit gebied kan alleen met een 4WD voertuig of met een klein vliegtuigje worden bereikt. Khwai Guest House is voorzien van lounge, eetgedeelte en bar. Het kleinschalige guesthouse heeft een aantal fraai ingerichte bungalows. Er worden diverse activiteiten aangeboden: game drives, night drives, mokorotocht en bezoek aan lokaal dorp. Khwai Area en Moremi Game Reserve kunnen ook met een eigen 4x4 huurauto worden verkend.

DAG 12-13: SAVUTI

Dwars door de niet-omheinde wildparken van Botswana reist u naar Savuti. De rit er naar toe is als het ware een safaritocht. In Savuti kunt u zelf op safari met de 4x4 huurauto of desgewenst een game drive van de accommodatie maken. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Savuti ligt in het hart van Chobe National Park. Na droog te zijn gevallen in de tachtiger jaren, stroomt er sinds januari 2010 weer af en toe water in de Savuti Channel en Marsh. Savuti staat bekend om de grote populatie mannelijke olifanten en de leeuwen die er een kunst van hebben gemaakt deze grote 'lonely bulls' neer te halen. In november-december en in februari-april vindt in deze regio een grote zebra migratie plaats. En natuurlijk worden de zebra’s op de voet gevolgd door vele roofdieren.

Camp Savuti is een kleinschalige camp met prachtig uitzicht op de Savuti Channel. Het ligt nabij de publieke campsite van Savuti maar deze heeft, vanwege de strikte 'low impact'-regels van Botswana, slechts enkele plekken. De ligging aan de Savuti Channel maakt dit eenvoudige, maar comfortabele camp bijzonder. Er is een bar en eetruimte. Vanaf de veranda kunt u wildlife spotten. 's Avonds is het gezellig rond het kampvuur van de boma. De safaritent is gebouwd op een houten veranda en heeft een en-suite badkamer met buitendouche. Camp Savuti biedt game drives in open safarivoertuigen onder leiding van professionele rangers aan.

DAG 14-15: CHOBE NATIONAL PARK

U rijdt verder noordwaarts door Chobe National Park. Dit is een prachtige uitvalsbasis om minder bekende delen van het park te verkennen. Een dagsafari naar Linyanti behoort ook tot de mogelijkheden.

Chobe National Park is het op één na grootste park in Botswana en staat vooral bekend om de vele olifanten.Dit is ook het leefgebied van onder andere buffels, giraffen, zebra’s en vele antilopensoorten, veelal op de voet gevolgd door roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en hyena’s. De Chobe rivier vormt de noordelijke grens en is het hele jaar door een belangrijke waterbron voor wildlife. Grote kuddes komen naar de oevers om hun dorst te lessen. Olifanten nemen regelmatig een bad of zwemmen naar een eiland in de rivier. Natuurlijk vindt u hier ook nijlpaarden, krokodillen en vele vogelsoorten.

Thobolo's Bush Lodge is gelegen in Chobe Forest Reserve, het westelijk deel van Chobe National Park. Het biedt zicht op twee waterpoelen waarvan het water zonodig wordt opgepompt. Het zijn enige waterbronnen in de omgeving. Regelmatig worden hier grote kuddes olifanten en buffels gezien. Ook eland, kudu, sable, roan, leeuw, luipraad en wild dog worden er gespot. De waterbronnen kunnen goed bekeken worden vanaf het grote deck. 's Avonds wordt de pan verlicht, zodat u ook dan wildlife kunt zien komen en gaan. De accommodatie is voorzien van bar, lounge en winkeltje. Er is een aantal chalets en campsites.

DAG 16-17: CHOBE RIVERFRONT

Het einde van de self drive 4x4 rondreis komt in zicht. Op de luchthaven van Maun levert u de huurauto in. Vervolgens brengt een transfer u naar de accommodatie in Kasane, gelegen op de oevers van de Chobe rivier. De komende dagen maakt u twee game drives en een bootsafari over de Chobe rivier.

Chobe Riverfront ligt in het noorden van Botswana. De Chobe rivier vormt hier de noordgrens van zowel Chobe National Park als Botswana. Net buiten het park ligt het levendige plaatsje Kasane met winkels, restaurantjes en diverse accommodaties. Chobe National Park staat bekend om de enorme kuddes olifanten en buffels. Ook komen er leeuwen, luipaarden, cheeta's, hyena's, vele antilopesoorten, giraffen, zebra's, krokodillen, nijlpaarden en natuurlijk vele water- en roofvogels voor. De dieren kunnen worden gespot op het land tijdens een game drive of vanaf het water tijdens een bootcruise. Bij zonsondergang is de bootcruise verbluffend mooi met de zon die de lucht oranje, rood en paars kleurt.

The Old House is kleinschalig, familie gerund guesthouse op de oevers van de Chobe rivier. Het ligt op loopafstand van de winkels in het levendige plaatsje Kasane op slechts 10 minuten rijden of varen van de gate van Chobe National Park. Het guesthouse heeft een klein zwembad met zonnedek, bar, restaurant, tuin en steiger voor de boot. Er worden diverse activiteiten aangeboden zoals bootcruise Chobe rivier, game drive Chobe National Park, dagexcursie Victoria Falls.

DAG 18-20: VICTORIA FALLS

Een transfer brengt u naar Victoria Falls in Zimbabwe van waaruit u de indrukwekkende Victoria Watervallen kunt bekijken. De laatste dag brengt een transfer u naar de luchthaven van Victoria Falls.

Victoria Falls is een plaatsje gelegen in het noorden van Zimbabwe aan de Zambezi-rivier. Deze rivier vormt de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Victoria Falls is eveneens de naam van de wereldberoemde watervallen. Het water van de Zambezi-rivier stort zich over een breedte van ongeveer 1.700 meter naar beneden in een 100 meter diepe kloof. De kracht van het water doet veel spray opstuiven. Deze nevelwolken werd door lokale stammen ‘de rook die dondert' genoemd. Vanuit Victoria Falls kunnen vele activiteiten worden ondernomen zoals een bootcruise, kanovaren, helikoptervlucht over de watervallen, bungeejumpen, raften en abseilen.

Bayete Guest Lodge ligt op circa drie kilometer van de Victoria Watervallen. Het centrum ligt een kilometer dichter bij. Het guesthouse wordt door een familie gerund. Het heeft een zwembad, tropische tuin en boma.

Vraag Offerte aan

Deze self drive 4x4 rondreis heeft geen vaste reisdata en kan op elk gewenst moment starten. Bovendien is deze reis geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Vraag Offerte aan

Prijsindicatie vanaf
€ 5.595,- per persoon


Gebaseerd op laagseizoen bij twee samenreizende personen.

Al onze reizen worden op maat samengesteld, afgestemd op uw wensen. Hierdoor is iedere reis uniek. Dit geldt ook voor de prijs. De exacte prijs is afhankelijk van onder andere vertrekdatum, beschikbaarheid, wisselkoers, categorie van accommodaties, categorie huurauto en aantal volwassenen en kinderen. Natuurlijk wilt u de exacte kosten van uw reis weten. Neem contact met ons op, dan rekenen we vrijblijvend de reissom voor u uit. Uiteraard helpen en adviseren we u ook graag met het samenstellen van uw reis.

Vraag Offerte aan

Review van klanten over Self drive 4x4 Botswana:

Door Felix van Thiel

Wij hebben een 3weekse self-drive (met twee auto's) gedaan door Botswana (volledig zelf voorzienend), met wat overnachtingen in lodges. Het was fantastisch! Alles was goed georganiseerd en de overnachtingen in de lodges waren erg goed. Er zijn teveel hoogtepunten om op te noemen...Dit is nu de tweede reis die we met Fairmundo geboekt hebben, en Marja heeft ons weer erg goed geholpen! We zijn erg tevreden!

Door Christien Bergman

Onze vakantie in Botswana en Zimbabwe was fantastisch. Er voelt niets avontuurlijker dan zelf met een 4x4 en een tent op het dak de natuurparken van deze landen te ontdekken. Gelukkig was er een break halverwege met 2 nachten in een lodge in Hwange. Wat een luxe: een lekker zacht bed, heerlijk eten en fantastisch uitzicht op het enige water in de weide omtrek. Dat trekt heel veel wild aan in de droge periode. Dus diner with elephants.

Door Gerrit Schol

De vakantie kan in 1 woord worden samengevat: GEWELDIG....We hebben ontzettend veel wild gezien, waaronder de Big 5. Maar daarnaast ook Wild Dogs in een prooi-achtervolging, Hyena's, Nijlpaarden, allerlei soorten Antilopen, Zebra's, Krokodillen, Visarenden, Pelikanen, allerlei andere soorten vogels, Zeehonden, Dolfijnen, Walvissen en ga maar door...Mijn dochters zeiden "Hoe kunnen we in de toekomst ooit nog van een andere vakantie genieten na zo'n geweldig avontuur". En mijn vrouw zei "Het is net alsof we in een documentaire van National Geographic rijden". En daar sluit ik me volledig bij aan.

 • accommodaties, maaltijden, eventuele activiteiten en wegtransfers conform dag-tot-dag beschrijving
 • autohuur met ophaaladres de luchthaven van Johannesburg en inleveradres de luchthaven van Kasane. Wij reserveren een auto in de categorie 7B (Toyota Hilux Double Cab 4x4 of gelijkwaardig: 4-deurs, 5 personen, 4 koffers, 4 tassen). De gedegen 4x4 is onder andere voorzien van compressor, tweede reservewiel en GPS. Deze uitrusting is noodzakelijk en onmisbaar voor de route die u gaat rijden. Desgewenst kan het autotype aan uw wensen worden aangepast
 • bij de autohuur is inbegrepen:
  • maximale verzekering
  • onbeperkt aantal kilometers
  • tweede bestuurder
 • dekking door Stichting Garantiefonds Reisgelden. Een prettige gedachte dat uw betalingen verzekerd zijn.
 • adequate ondersteuning als er zich onverhoopt problemen voordoen op reis
 • uitgebreide reisbescheiden met Nederlandstalige (bestemmings)informatie en alle ins en outs die het reizen op de bestemming vergemakkelijkt
 • 100% CO2 compensatie: de CO2 uitstoot van alle reisonderdelen wordt standaard door ons gecompenseerd
 • deze reis ondersteunt lokale projecten 
 • duurzaam reizen vergroot de positieve en verkleint de negatieve gevolgen van toerisme

Vraag Offerte aan

 • vluchten
 • reis- en/of annuleringskostenverzekering
 • kosten voor reis- en grensdocumenten
 • extra's ten behoeve van de autohuur die uitsluitend lokaal kunnen worden betaald zoals one way, grensoverschrijding en GPS
 • brandstof voor huurauto
 • excursies tenzij anders vermeld
 • entreegelden, tenzij anders vermeld
 • overige maaltijden en drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard en fooien

Vraag Offerte aan