Soweto Township Tour

Soweto Township Tour

 Zuid-Afrika

Bekijk Rondreis met Soweto Township Tour

Soweto Township Tour

Soweto Township Tour

TIjdens deze townshiptour bezoekt u onder leiding van een lokale gids het township Soweto bij Johannesburg in Zuid-Afrika.

Soweto

Soweto is het meest bekende township van Zuid-Afrika. Het lag oorspronkelijk ten zuidwesten van Johannesburg. Deze ligging vindt u terug in de naam: South Western Township, afgekort tot Soweto. Tegenwoordig maakt de miljoenenstad Soweto deel uit van Johannesburg. Veel mensen denken bij een township aan een krottenwijk, open rioleringen en bittere armoede. En alhoewel dit ook in Soweto voorkomt, zijn er ook wijken waar men het beter heeft met stenen huizen, waterleiding, electriciteit en een tuintje. Het gaat steeds beter in Soweto. De infrastructuur verbetert en er ontstaat een middenklasse met eigen bedrijfjes.

Rondreizen Zuid-Afrika die geschikt zijn voor Soweto Township Tour:

19 dagen
Vanaf € 2.375,- p.p.
Safari Zuid-AfrikaSafari Zuid-Afrika

Township tour door Soweto op de fiets

Een bijzondere manier om Soweto te verkennen is op de fiets! Onder begeleiding van een lokale gids leert u tijdens deze tour over het verleden en over het hedendaagse leven in een township. Eerst geeft de gids een korte introductie over de geschiedenis en de bewoners van Soweto, waar tegenwoordig ongeveer 1,6 miljoen mensen wonen en alle elf officiele talen van Zuid-Afrika worden gesproken. U leert enkele woorden. Dit zal zeker van pas zal komen omdat mensen op straat u vaak hartelijk begroeten.  

Bezienswaardigheden tijdens Soweto Township Tour

Mzimhlope Hostel

Tijdens de apartheid zijn hostels gebouwd, waar uitsluitend mannelijke mijnwerkers werden ondergebracht, de zogenaamde single sex hostels. Zij werden gescheiden van hun gezin en familie en van de rest van de samenleving. Tijdens het bezoek aan een hostel hoort u de moeilijke leefomstandigheden van de mijnwerkers, die erg dicht op elkaar leefden. Velen zochten hun heil in de drank. Deze situatie heeft in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw geleid tot ‘Black-to-Black' rellen en geweld. Tegenwoordig wonen hier gezinnen vredig bij elkaar, maar in armoedige omstandigheden. Er wordt ook gestopt bij een onvervalste shebeen om een traditioneel gebrouwen umqomboti-bier te proeven. Shebeens waren in de tijd van de apartheid illegale café's die werden gerund door de shebeen queen, een ondernemende zwarte vrouw. De officiële drankwinkels, de  liquor stores, waren strategisch gevestigd vlakbij de stations. Zo konden mijnwerkers die terugkwamen van hun werk direct hun loon omzetten in drank.

Hector Pieterson Memorial

Het Hector Pieterson Memorial is genoemd naar het eerste slachtoffer van de opstand in 1976. Tijdens een protestmars van duizenden kinderen werd geprotesteerd tegen het exclusieve gebruik van de Afrikaanse taal in scholen. De veiligheidspolitie probeerde de massa uiteen te drijven met traangas. Toen dat niet lukte werd er geschoten. De foto van de doodgeschoten 12-jarige Hector Pieterson, in de armen van een medescholier, ging de wereld over en werd het symbool van de strijd tegen apartheid.

Nelson Mandela Family Museum en Vilakazi Street in Soweto

Vilakazi Street in Soweto is bijzonder omdat in deze straat twee Nobelprijswinnaars hebben gewoond, namelijk Nelson Mandela en bisschop Desmund Tutu. Het originele huis van Nelson en Winnie Mandela is tegenwoordig het Mandela Museum.

Shebeen

De laatste stop van de fietstour is een shebeen/pub waar u geniet van een koud drankje en lokale township muziek. Bent u ook benieuwd wat een echte Kota (township burger) inhoudt?

Fair Tourism

Fair Mundo Travel werkt nauw samen met lokale gemeenschappen om door toerisme hun leefomstandigheden te verbeteren. Als u deze fietstour boekt, draagt u hier direct aan bij. Zo creëert de township tour werkgelegenheid voor de lokale gidsen, fietsenmakers restaurants en shebeens.

Boeken Soweto Township tour

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van en het alledaagse leven in Soweto? Neem dan de Soweto township tour op in uw reis door Zuid-Afrika. Als we de reis voor u ontwerpen, nemen we dit graag op in uw route. Neem contact met ons op voor een reisvoorstel op maat.

Vraag een reisvoorstel aan