Positieve gevolgen Pomp waterhole

Positieve Gevolgen van Toerisme

Pompen installeren ten behoeve van waterholes voor wildlife

Neem contact met ons op

Positieve gevolgen tandarts

Positieve Gevolgen van Toerisme

Tandartszorg voor local communities

Positieve gevolgen van toerisme door Reduceren, Compenseren en Stimuleren

Heeft toerisme positieve gevolgen? Deze vraag wordt door veel reizigers met een volmondig "Ja" beantwoord. Immers vakanties brengen je rust, fysiek of in je hoofd, en laden je op. Verandering van omgeving, ontmoetingen met andere mensen en culturen, nieuwe activiteiten geven je energie en zorgen ervoor dat je er weer tegenaan kan.

Maar er is meer. Heeft toerisme op de bestemming ook positieve gevolgen? En zijn er ook negatieve gevolgen van toerisme? Ook deze twee vragen kunnen met "Ja" worden beantwoord. 

Fair Mundo Travel = Eerlijke Wereld Reizen

Fair Mundo Travel betekent letterlijk: Eerlijke Wereld Reizen. Omdat we ons bewust zijn van de positieve én negatieve gevolgen van toerisme, bieden we zo duurzaam mogelijke reizen aan. De pijlers van ons Duurzaam Beleid bestaan uit: Reduceren van de negatieve gevolgen waar het kan en anders Compenseren. En Stimuleren van de positieve gevolgen.

Belangrijk daarbij is dat duurzaam reizen meer omvat dan milieubewustzijn. Het gaat ook over sociale aspecten. In Afrika zijn veel families financieel afhankelijk van één familielid die in het toerisme werkt. Die persoon ondersteunt vaak de hele zogeheten extended family. Duurzaam reizen gaat ook over natuurbehoud en wildlife conservation. Met opbrengsten uit duurzaam toerisme kunnen bijvoorbeeld anti-stroperij units wilde dieren beschermen en kan zelfs worden voorkomen dat sommige diersoorten, zoals neushoorns en wilde honden, uitsterven.

Deze video laat het werk van Conservation South Luangwa zien dat mede gefinancierd wordt door duurzaam toerisme:
Reduceren, compenseren en stimuleren zijn voor ons de belangrijkste manieren om invulling te geven aan onze duurzame reizen. Negatieve impact van toerisme reduceren waar het kan en anders compenseren; positieve impact van toerisme stimuleren. 

Deze video laat zien hoe duurzaam reizen bijdraagt aan community en conservation projecten:
Negatieve gevolgen van toerisme reduceren en compenseren

 • Massatoerisme zoveel mogelijk vermijden. De laatste tijd hoor je er steeds meer over steden die gebukt gaan onder overtoerisme. Er komen meer toeristen dan de stad aan kan. Het is er veel te druk, voor de toeristen zelf, maar ook voor de lokale bevolking. Onze Afrikaanse bestemmingen zijn gezegend met veel, heel veel ruimte. Toch kan het bij een aantal hoogtepunten soms druk zijn, zeker voor Afrikaanse begrippen. De drukte kan worden ontlopen door bijvoorbeeld in het voor- of naseizoen te reizen of misschien past het groene seizoen zelfs beter bij uw wensen. Ook kan het goed zijn dat de beleving die u zoekt, op andere, minder bekende plekken te vinden is. Geen massatoerisme, maar off-the-beaten-track.
   
 • 100% CO2 compensatie van uw reis. Voor alle reisonderdelen die bij ons zijn geboekt, compenseren wij 100% de CO2 uitstoot. Dat geldt door zowel vluchten als accommodaties en lokaal vervoer. Uw CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Lees meer over hoe wij de CO2 uitstoot van uw vakantie compenseren.
   
 • Het verminderen van plastic afval. Plastic afval is wereldwijd een steeds groter wordend probleem. Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Op vakantiebestemmingen zijn plastic waterflesjes en plastic tasje een grote boosdoener. Fair Mundo Travel heeft de International Tourism Plastic Pledge van MVO Nederland ondertekent en erkent daarmee de noodzaak om gezamenlijk te werken aan minder plasticvervuiling. Een van de voorbeelden is dat in safari lodges steeds minder plastic flesje worden gebruikt. Er worden hervulbare flessen aan de gasten uitgedeeld. De centrale ruimte van de lodge biedt de mogelijkheid om schoon drinkwater te tappen.
   
 • Boek een non-stop vlucht. De vlucht zorg voor de meeste CO2 uitstoot van uw reis. Het scheelt enorm veel CO2 uitstoot als u non-stop naar de bestemming vliegt. We adviseren om directe vluchten in nieuwere vliegtuigen te boeken. Bijkomstig voordeel is dat bagage bij een directe vlucht minder snel zoek raken, waardoor vliegen een stuk minder stressvol is.
   
 • Uw reis bevat geen dieronvriendelijke excursies. Wij bieden geen dieronvriendelijke activiteiten niet aan. Veel reizigers gaan naar Afrika om wilde dieren te zien. Hier kan het misgaan. Er zijn excursies waarbij wildlife niet in hun natuurlijke omgeving wordt gespot. Voorbeelden hiervan zijn olifantenritten, wandelen met leeuwen, zwemmen met dolfijnen of kooiduiken met haaien waarbij de dieren worden gelokt met voer of geluid of worden opgejaagd. Ook bij bezoeken aan 'sanctuaries' waar direct contact is met wilde dieren, zoals olifanten wassen en knuffelen van welpjes, staat het dierenwelzijn niet centraal. Fair Mundo Travel heeft de Elephant-friendly Tourism Pledge van World Animal Protection getekend. We verklaren daarmee dat we geen olifantenritten en -shows aanbieden, verkopen of promoten.

Positieve gevolgen van toerisme stimuleren 

 • Kleinschalige accommodaties en reizen. Tijdens een individuele reis, verblijft u in kleinschalige accommodaties. Persoonlijke service en aandacht staan centraal. De eigenaren zijn betrokken bij de lokale gemeenschap, richten op natuurbehoud of wildlife conservation of zetten zich op een andere manier in om een positieve impact te hebben. De groepsreizen die wij aanbieden zijn altijd kleinschalig. De maximale groepsgrootte is 12 personen, maar er zijn ook groepsreizen met maximaal 6, 8 of 10 personen.
   
 • Meet the Locals. Eén van de leukste dingen aan reizen is voor velen het ontmoeten van anderen. Gezellig rond het kampvuur ervaringen uitwisselen met andere reizigers van over de hele wereld. Nog leuker kan het zijn om locals te ontmoeten en zo kennis te maken met het alledaagse leven, te horen hoe zij dingen ervaren en wat zij belangrijk vinden. Dit kan op vele manieren. Zo kunt u bij mensen thuis verblijven in een homestay, een townshiptour maken of Eten bij Locals. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het mooie is dat u zo direct de lokale economie steunt. Maak van het contact een echte uitwisseling, want de locals zijn ook geïnteresseerd in hoe u leeft, in andere culturen en in andere landen.
   
 • Lokale samenwerkingen. Wij ontwikkelen reizen met eigen routes. Deze zijn gebaseerd op uw wensen en de mogelijkheden op de bestemmingen. Voor de invulling en uitvoering van de reizen gaan we lokale samenwerkingen aan, bijvoorbeeld met accommodatie-eigenaren, excursie-aanbieders, gidsen, chauffeurs en agenten. We kiezen onze partners bewust en zorgvuldig uit. We selecteren partners die goed omgaan met hun werknemers en leveranciers, die de lokale economie zoveel mogelijk steunen en die participeren in sociale of conservationprojecten. 
   
 • Lokale projecten. Wij steunen diverse projecten met een financiële bijdrage. Door met ons te reizen steunt u deze projecten. Lees meer over hoe we dit doen en welke projecten dit zijn.
   
 • Tips en adviezen. Voordat u op reis gaat, ontvangt u van ons een uitgebreid informatiepakket. Hier staan alles in wat noodzakelijk, handig en leuk is voor onderweg. Ook ontvangt u van ons praktische tips en adviezen om lokaal de positieve impact van uw reis te vergroten.

Meer weten over duurzaam reizen?

Stel uw vragen gerust:

Neem contact met ons op