Project Nkosi Foundation

Projecten in Afrika

Nkosi Foundation

Neem contact met ons op

Nkosi Foundation

Nkosi Foundation is gevestigd in Kirkwood, gelegen in de Oostkaap van Zuid-Afrika. Nkosi betekent in de Xhosa taal: dank u wel. Nkosi Foundation realiseert en ondersteunt projecten in de township Aqua Park in Kirkwood. De stichting zet zich in voor (wees)kinderen en volwassenen die geestelijke en lichamelijke verzorging nodig hebben.

Nkosi Foundation heeft geen winstoogmerk en heeft als doel:

  • honger en ziekte met name onder kinderen bestrijden
  • medische verzorging met name onder kinderen bevorderen door medicijnen te verstrekken en voorlichting te geven
  • een opvanghuis oprichten voor weeskinderen en volwassenen die geestelijke en lichamelijke verzorging nodig hebben.

Een belangrijk project van Nkosi Foudation is Machaba Soup Kitchen: schoolkinderen en ouderen worden voorzien van een goede basismaaltijd als lunch. De Machaba Soup Kitchen bestaat sinds 2004, opgericht door Fransina en David Minnie (helaas zijn beide inmiddels overleden).

Lokale vrijwilligers maakten er soep, in ouderwetse potten en op houtvuur, voornamelijk voor mensen met TBC. De initiatiefnemers van Nkosi Foundation kookten sinds 2008 eens per week een middagmaal voor schoolkinderen en hebben de voorzieningen van de soup kitchen verbeteren. Er zijn nu gasflessen, gaskooktoestellen en grote pannen en potten. Er wordt aan ongeveer 400 kinderen en 40 ouderen met TBC een maaltijd verstrekt.

Nkosi Foundation draagt bij aan de volgende Sustainability Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties:

Tijdens een reis door de Oost-Kaap met verblijf in Kirkwood is het mogelijk om met een townshiptour te maken en een bezoek te brengen aan Machaba Soup Kitchen. Tijdens een van onze inspectie- en inkoopreizen, hebben we een impressie-video gemaakt.
Nkosi Foundation richt zich op de basis levensbehoeften van de bewoners in de township. Veel zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn in Zuid-Afrika schaars, duur of moeilijk te verkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor schoon drinkwater. De township zit soms dagenlang zonder drinkwater. Als het water weer gaat stromen, zijn de leidingen sterk vervuild en kan het water nog eens een tijd niet worden gebruikt. Dit regelmatig terugkerend probleem bemoeilijkt het bereiden van de maaltijden en het verzorgen van de ouderen enorm. Fair Mundo Travel heeft de aanschaf en installatie van een 5.000 liter grote watertank gefinancierd. Op deze manier blijft vers drinkwater voorradig, ook als het waterbedrijf het een tijd laat afweten. 

Andere Afrika-projecten die wij steunen

Impressies van Nkosi Foundation