Project Lesotho Orphans

Projecten in Afrika

Lesotho Orphans Project

Neem contact met ons op

Lesotho Orphans Project

In veel ontwikkelingslanden wordt de dagelijkse kost bereid op open vuur. Dit open vuur is erg slecht voor de gezondheid. Iedere acht seconden overlijdt er ergens ter wereld iemand aan de gevolgen van het inademen van de rook afkomstig van koken.

Ook zijn oogproblemen en longaandoeningen ernstige gevolgen van het koken op open vuur. Vrouwen en kinderen worden het zwaarst getroffen: volgens de WHO ademen zij dagelijks het equivalent van twee pakjes sigaretten in aan rook.

Naast gevaar voor de volksgezondheid, is het koken op open vuur in ontwikkelingslanden ook slecht voor het milieu. Er wordt veel hout gekapt om het vuur te stoken, aangevuld met kostbare houtskool dat zwaar drukt op het huishoudbudget van gezinnen. Dit heeft zijn weerslag op de bossen.

Om een kilo houtskool te verkrijgen is maar liefst 8-12 kilo hout nodig. Opgeteld bij het hout dat na kappen direct in het vuur eindigt, wordt meer dan 80 procent van het gekapte hout in Afrika gebruikt om te koken. Bovendien is de verbranding van zowel hout als houtskool op open vuur inefficiënt en werkt CO2-uitstoot en ontbossing in de hand.

African Clean Energy is gevestigd in Lesotho en heeft tot doel om ontwikkelingslanden te voorzien van rookvrije, duurzame cookstoves. Zo verbetert het leven van de gezinnen op verschillende manieren: qua gezondheid, kosten (er is minder brandstof nodig) en milieu. Maar er is verder gedacht dan alleen aan het koken. Op de zonnecel waarmee de cookstove is uitgerust kan een LED-lampje worden aangesloten. Dit biedt kinderen bijvoorbeeld de mogelijkheid om ’s avonds hun huiswerk te maken bij lamplicht in plaats van bij onveilig en ongezond kaarslicht. Ook biedt de stove de mogelijkheid om een mobiele telefoon op te laden. Naast het persoonlijk gemak zijn er voorbeelden van cookstove-bezitters in Lesotho die een beetje geld bijverdienen door hun cookstove aan te bieden als oplaadpunt.


 

De ACE-cookstove draagt bij aan de volgende Sustainability Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties:

Omdat zoveel mensen op jonge leeftijd overlijden aan aids en aids-gerelateerde ziektes, blijven er in Lesotho heel veel gezinnen achter zonder een volwassene als gezinshoofd of met een grootouder als verantwoordelijke voor de opvoeding van kleinkinderen. Lesotho is een van de armste landen ter wereld, en omdat er zoveel wezen zijn, is het voor familieleden financieel vaak niet mogelijk om (alle) neefjes en nichtjes in huis te nemen. Veel kinderen worden door een oudere broer of zus verzorgd.

Fair Mundo Travel steunt the Lesotho Orphans Project en heeft cookstoves gedoneerd aan gezinnen waarvan het gezinshoofd jonger is dan 18 jaar of waarvan een grootouder zorgt voor kleinkinderen die geen ouders meer hebben.

Andere Afrika-projecten die wij steunen

Impressies van Lesotho Orphans Project