Fair Trade mondmaskers uit Malawi

maandag 15 juni 2020

Vandaag hebben we onze bestelling van mondkapjes uit Malawi ontvangen!

Voor elk besteld mondkapje wordt er lokaal een uitgedeeld

We zijn erg blij met deze kleurrijke mondkapjes. Ondanks dat we natuurlijk liever geen mondkapjes zouden dragen, worden we van deze uitvoering super vrolijk. En wat ons nog enthousiaster maakt is dat voor elk mondkapje dat we hebben laten maken, er eentje aan de lokale bevolking in Malawi is uitgedeeld

Mayamiko in Malawi

De mondkapjes zijn  gemaakt door Mayamiko in Malawi. Mayamiko Trust heeft als missie “to empower disadvantaged communities through skills, training and education”. 

Fair Trade

Mayamiko is een fair trade kledingmerk. De collectie wordt gemaakt van prachtige stoffen. Het biologische katoen heeft kleurrijke prints. Mayamiko werkt samen met een lokale coöperatie van vrouwelijke handelaars om bijzondere en exclusieve prints te vinden. De stoffenvoorraad is beperkt waardoor er weinig dezelfde kledingstukken zijn. De stoffen en de productiewijze voldoen aan strikte eisen diverse fair trade en organic keurmerken zoals Global Organic Textile Standard, Earth Positive en Fair Trade Federation.

Alles wordt op bestelling geproduceerd zodat er geen sprake is van overproductie of verspilling. Bovendien wordt een deel van de collectie gemaakt van gerecycled materialen. De werknemers krijgen een eerlijk loon en werken onder goede arbeidsomstandigheden.

De collectie wordt in Malawi gemaakt. De impact van Mayamiko is enorm:

  • 110 vrouwen zijn geslaagd, hebben business trainingen gevolgd en start-up leningen ontvangen
  • 500 maandverband is uitgereikt aan meisjes in de community en vluchtelingenkampen. Meisjes in de lokale gemeenschap kunnen hierdoor bijvoorbeeld de hele maand naar school
  • 5.000 mensen hebben door de zonne-energie projecten toegang tot groene elektriciteit
  • 22.000 voedzame maaltijden zijn uitgedeeld tijdens de trainingen

Toen na het uitbreken van Covid-19 bleek dat we wereldwijd er niet aan ontkomen om mondkapjes te dragen, is Mayamiko verschillende initiatieven gestart om verspreiding van het virus helpen te voorkomen. Meer informatie hierover vind je op deze webpagina van Mayamiko.

Of als je enthousiast bent geworden over de mooie stoffen bekijk dan Mayamiko’s webshop.

Bekijk onze fair trade rondreizen door Malawi

Meer Blog Artikelen