Fly drive Zuid Afrika en kampeersafari Botswana

Zoals beloofd een reactie op onze fly drive door Zuid Afrika en groeps kampeersafari door Botswana. De hele planning klopte precies, de vliegreizen verliepen vrijwel op tijd en de bagage is steeds goed doorgekomen. We kwamen wel wat later in Johannesburg aan maar troffen daar een heel goede accommodatie, prima personeel, ontbijt en vooral fraaie bouwstijl. We hebben uitgebreid met de eigenares/kunstenares gesproken over de inrichting e.d. Vervolgens huurauto opgehaald, iets groter type gekregen en naar Pilanesberg. Een goede lodge, goed eten en personeel. We hebben het grote park twee dagen doorkruist en heel veel wild gezien, zelfs neushoorns (moeder en kind), nijlpaarden, giraffen, olifanten en veel hert-achtigen. Leeuwen had gekund maar we hebben er niet naar gezocht vanwege Botswana. Het was een goed begin. Het park is groot maar je kunt er goed game-driven, vele loops e.d. Voor ons een goede keuze.

Daarna naar Hartbespoortdam. Is ook goed bevallen. Ligt rustig in een mooie omgeving op een heuvel met in de verte uitzicht op het meer. De dam is mooi en er zijn op een paar km diverse restaurants, shopping, etc. Vele andere excursies die we niet hebben gedaan vanwege tijdgebrek. Wel naar het bekende Craddle of Humanity -museum geweest dat heel educatief is (dwz deels gericht op scholieren en studenten). Wel een flink eind omrijden. Vervolgens terug naar Johannesburg.

Hotel in Gaborone ok. Vroeg ingecheckt voor vlucht naar Maun. Aldaar per truck naar Tsodilo Hills waar we vrij uitgeput aankwamen tegen 4 uur en na opzetten tent in de bush meteen een flinke wandeling met wat klauterwerk begonnen. Op zich wel interessante rotstekeningen a la Lascaux, maar we hadden het even moeilijk vanwege de hitte en de lange tocht erheen.

Daags daarna begon de eigenlijke safari. Het was een prettig gezelschap van 7 Duitsers, 1 Belg , wij, en na de Delta 2 Fransen (waarmee we bevriend zijn geraakt -ik spreek die taal als 2e moedertaal. Een zeer ervaren gids, een prima kok en nog een Duitse kampassistent/vertaler voor de Duitsers. Het begin in de Delta was al grandioos. Eerst veel rijden met truck en aanhager. Aankomen in moerasgebied, de voornaamste bagage, eten, e.d. overladen in motorboten. Na een klein uur bij een soort eiland. Overladen in mokoro's en weer een uur dieper de Delta in. Kamperen in de wildernis. Elke dag twee keer er urenlang op uit met de poolers dwars door Delta, door plassen en smalle kanalen en soms glijden over de planten. Speuren naar olifanten, vogels, nijlpaarden e.d.Het was een mooi avontuur en de poolers hebben het niet makkeljk gehad.

Na drie nachten via Maun (overnachten in kampement met douches) verder naar Moremi, Savuti en tenslotte Chobe. Elke ochtend om 5 a 5.30 eruit, ontbijt en op weg op zoek naar wild (van 6.30 tot middaguur). De meeste dagen trokken we verder en moest de tent en het kamp worden afgebroken. Altijd voor 07.00 op weg. De gids was heel precies. Elke avond een briefing. 's Middags na de lunch tegen 4 was er wederom een gamedrive meestal tot een uur of zeven. Daarna had de kok altijd een goede maaltijd klaar. Ongelofelijk wat die man met weinig middelen presteerde. Het eten was steeds naar ieders zin, goed gekruid e.d. Wel hoofdzakelijk gegrild vlees. Elke dag wat fruit (10 uur s ochtends).

Het kamperen is goed verlopen maar je moet niet bang zijn want het was altijd midden in de rimboe/bush ver van alles, in het stof, met rudimentaire toiletten, en een afspoeldouche. De temperatuur was ruim 30 graden, soms erg heet (om 12-3 uur) maar soms was het licht bewolkt en stond er wind die wat koelte gaf. Het was wel te doen zeker in de open truck. Insecten en ongedierte (ook schorpioen) hielden we buiten de tent. Wij zijn niet door muggen e.d. gebeten. Maar deet is nodig.'s Nachts uiteraard in de tent blijven. En dat was geboden. Steeds was er wild in de buurt. In de Delta olifanten nabij. En in de parken van alles. De laatste nacht in Chobe liepen de olifanten en zelfs een leeuw door het kamp. Ook wat giraffen vlakbij. Tijdens de game drives hadden we het gedrag van deze dieren leren kennen en waren we redelijk op ons gemak....

Over de safaris zelf, dat is iets dat je zelf meegemaakt moet hebben. We hebben , denk ik, veel geluk gehad. Zo beetje alle dieren hebben ons pad gekruist. Diverse malen leeuwen, enkele luipaarden, jakhals, heel veel olifanten, giraffen, hordes impalas zebras, gnoes, koedoes,buffels, apen, gieren, adelaars. arenden, allerlei vogelsoorten (maraboe, struisvogel, secreatarisvolgen en fraaie kleinere). Ook veel nijlpaarden, wilde zwijnen, een enkele varaan, krokodil, etc. Ook hebben we scene meegemaakt die je zelden ziet: een gevecht tussen een 20 wilde honden en een hyena (zijn makkers liepen weg). Ook een prooi etende hyena omringd door grote gieren. En dan vergeet ik de bijna-charge van een dolle olifant die op enkele meters van de truck stopte.

De natuur was ook imposant, alleen de bush op zich zag er vrij kaal uit, veel savane en veel bos vernield door bosbranden en de duizenden olifanten.Uiteraard veel afwisseling bij de rivieren. Grote groene vlakten met veel wild. Veel bomen begonnen echter uit te komen, het regenseizoen komt er aan. Het wild zal wanneer er over water is zich veel meer gaan verspreiden.

Tenslotte nog naar Livingstone, wel een heel gedoe om naar Zambia de grens over en met een pont de rivier over te komen (lange files, kleine ontoereikende ponten -2-). De lodge was redelijk maar met een kleine pool. Een beetje passief personeel. We zijn met de groep 's avonds gaan eten in een pas geopend restaurant. Dat was helaas een ramp. De watervallen waren de mooiste die ik ooit heb gezien (we hebben 't eea in de VS en Canada ,Laos, etc gezien). Geen foto geeft weer hoe diep en breed de watervallen zijn. Wel was er nu weinig water. Dus voor de waterval was het geen optimaal moment.

De gids en kok waren geweldig goed. De gids sprak behoorlijk Engels, was onvermoeibaar tijdens safaris en kamp. Hij zat hele dagen achter het stuur, speurend naar wild, dwars door de bush, etc. En hij was behulpzaam. De open truck met aanhanger heeft geen panne gehad en kwam ook goed door waterpartijen.

Tot horens en met veel groeten, Riny en Frits Verloove


Reactie van Fair Mundo Travel:

Beste Riny en Frits,

Hartelijk dank voor dit mooie reisverslag. Het geeft heel goed weer wat je op een kampeersafari in Botswana mag verwachten. Fijn te horen dat jullie zo hebben genoten van de bush en wilde dieren.

Bent u geïntereseerd in deze groeps kampeersafari? Bekijk dan het dagprogramma van Highlights van Botswana.