Wildparken, Tuinroute en Cultuur in Zuid Afrika

We hebben erg van onze vakantie genoten. Hele aardige mensen ontmoet, mooie natuur gezien en natuurlijke heel veel wild. De locaties waren super en voor ons ook erg persoonlijk. We hebben daardoor veel contact gehad met de mensen en veel kunnen praten over Zuid Afrika, de geschiedenis, het hier en nu en de verschillende talen. Zo hebben we met de Zulu gastman/receptionist van Wildebeest Ecolodge zo'n 2 uur gezellig zitten kletsen bij het kampvuur over de Zulu taal en de cultuur enz. Soweto was erg bijzonder. Heftig, maar ook goed om de positieve veranderingen te zien. Door te fietsen beleefde je Soweto meer en voelde het ook echt dat je even onderdeel was van de bevolking daar. De gidsen waren ook zeer enthousiast en dit werkte natuurlijk ook zeer positief.

Timbavati en slapen in de tent was ook super en een hele belevenis. Zo moesten we 's avonds als het donker was onder leiding van de gids met zijn geweer naar de tent. De tweede nacht hebben we ook de buffels in het kamp gehad en hebben we ze horen loeien. De safari's, zowel met de jeep als de wandelsafari's waren erg bijzonder. Struinen door de natuur op zoek naar de dieren, echt een avontuur zoals je het op tv ook ziet. De eerste safari hebben we een groep van 14 wilde honden gezien en zo'n 200 buffels die naar de dam gingen om te drinken. Echt geweldig en zo veel geluk op de allereerste safari! We hebben erg van Timbavati genoten en zouden zo weer voor hetzelfde kampement kiezen, echt een aanrader! Aangekomen in Swaziland kwamen we er achter dat de Reed dance, de nationale 'feestdag/ceremonie' voor de koning plaats vond. We zijn hier naar toe gegaan en hebben onze ogen uit gekeken. Wat een verschil in cultuur! Gelukkig sprak een Engelse vrouw ons aan, die al een aantal jaar in Swaziland woonde en zij gaf ons uitleg over de ceremonie en de betekenis daarvan. Dit gaf ons meer inzicht in dit spectakel. Ook weer bijzonder om mee te maken en tegelijk een hele cultuur shock.

Het bezoek aan het Zulu dorp en de creche was eerst een behoorlijke realiteitsshock, maar de kinderen waren zo enthousiast en nieuwsgierig dat het ijs zo gebroken was. De kinderen waren erg blij met de kado's en schoolspullen. De voetbal die we mee hadden genomen was zeer welkom, want hun eigen bal was kapot. Ze lieten dan ook vol trots de nieuwe bal zien. We hebben ze pennen, potloden en andere schoolspullen gegeven en we willen nu ook kijken of we de creche kunnen ondersteunen door het opsturen van schrijfpapier en andere schoolspullen, want dit was helaas erg schaars. Eerst een confrontatie, maar daarna ook weer een positieve ervaring.

Natuurlijk zijn we ook op zoek gegaan naar de walvissen. Helaas was het stormachtig en konden we daardoor niet lang op zee blijven. Uiteindelijk hebben we nog 2 walvissen kortdurend gezien. Door de storm was het wel een heel avontuur en we waren blij dat we weer met beide benen aan wal waren. De locatie in Hermanus was erg mooi en ook zeker een aanrader. Ook hier zouden we graag naar toe terug gaan. In Kaapstad, onze laatste stop hebben we bisschop Desmond Tutu gezien, hij was een interview aan het geven bij de kerk. Dit was heel bijzonder en voor mijn ouders ook emotioneel omdat hij zo veel voor Zuid Afrika heeft betekend. Robbeneiland was een hele ervaring door de ex-gevangene die ons hebben rond geleid. De laatste dag was de Tafelberg zichtbaar en zijn we de Tafelberg op gegaan. Zo hebben we met het uitzicht over de stad Zuid Afrika voor even achter ons gelaten.

We willen je bedanken voor deze mooie reis! De reiswijzer was zeer bruikbaar en heeft ons op weg geholpen om Zuid Afrika te ontdekken. De reis was echt super, een reis vol natuur, cultuur en aardige behulpzame mensen. Afrika heeft echt geraakt en we zouden zo terug gaan. Wanneer we weer gaan krijg je dit zeker te horen en maken we graag weer gebruik van de diensten!

Groeten, Albert, Janny en Leanne Tijssen


Reactie van Fair Mundo Travel:

Beste Albert, Janny en Leanne,

Dank voor jullie uitgebreide reactie. Wat een veelzijdige reis hebben jullie gemaakt! Een mooie combinatie van natuur, wildlife en cultuur. Ik kan me goed voorstellen dat het zien van bisschop Demond Tutu indruk maakt. Hopelijk genieten jullie nog lang na. En in de toekomst zijn we natuurlijk graag weer van dienst.

Wilt u ook graag zo'n veelzijdige reis door Zuid Afrika? Bekijk dan de twee voorbeeldreizen, die als basis hebben gediend. Een door de wildparken en een langs de Tuinroute.