Individuele safari rondreis Zuid Afrika

Via Fairmundo hebben we een fantastische individuele rondreis gemaakt door Zuid Afrika. We hebben Marja aangegeven waar we belangstelling voor hadden en zij heeft voor ons prachtige accomodaties en een stoere auto uitgezocht. Onze route was Johannesburg – Pilanesberg/SunCity – Marakele NP – Tzaneen – Letaba en Satara in het Krugerpark – Shindzela in Timbavati – Berg en Dal in het Krugerpark – Hlane in Swaziland – Hilltop in Hluhluwe – St Lucia – Golden Gate NP en weer terug naar Johannesburg. Bij elke locatie zou ik verhalen kunnen vertellen wat we allemaal gezien en gedaan hebben, maar dan schrijf ik een boekwerk, dat te groot wordt. Daarom zal ik me nu beperken tot een paar hoogtepunten.

 

Pilanesberg / Sun City: Pilanesberg is een leuk overzichtelijk park met veel goed vindbare dieren. We hebben hier – op maar een paar uurtjes van Johannesburg - veel wilde dieren gezien! Sun City is een soort Las Vegas light. Wat een enorm contrast tussen de gigantische rijkdom en luxe in het Palace hotel en de vele arme buurten in het land.

 

Marakele NP: We logeerden in de mooie bungalowtenten van het Tlopi kamp aan het water met schitterend uitzicht op de bergen. Geweldig om op ons terrasje in de zon te zitten en te genieten van het uitzicht en de bosbokken en de aapjes om je heen. De blau-apies hier waren altijd in de buurt en hielden goed in de gaten of er misschien iets eetbaars onbeheerd bleef. Ze bleken zelfs in staat om een niet afgesloten schuifdeur open te maken. Gelukkig lieten ze zich goed wegjagen als ze te brutaal werden. In dit park leven prachtige neushoorns met echt lange hoorns. Geweldig om te zien en bijna tot op aaiafstand benaderbaar. Voor de onverharde wegen in dit park is een 4x4 aan te bevelen en voor sommige wegen zelfs echt onmisbaar. Je merkt dat dit een wat minder druk bezocht park en dat de wegen wat avontuurlijker zijn.

 

Timbavati: Het Shindzela tented camp is een fantastische belevenis. Iedere natuurliefhebber zou dit een keer moeten meemaken. Woorden schieten te kort om ons geweldige verblijf hier te beschrijven. Hier logeer je echt midden in een overweldigende natuur, asfaltwegen zijn ver te zoeken en de wilde dieren lopen hier gewoon tussen de tenten. Het is fantastisch om 's middags uit te rusten op je ligbedje en wrattenzwijnen onbekommerd om je heen te zien scharrelen. Ongelooflijk om met je zaklamp net buiten de lichtcirkel van het kampvuur een gevlekte hyena te ontdekken. Het is waanzinnig om met de jeep een half uur stil te staan tussen een roedel wilde honden met pups van enkele maanden oud, die zo nieuwsgierig zijn dat ze de jeep besnuffelen en voorzichtig in de banden bijten. Tientallen foto's hebben we hiervan gemaakt, de een nog mooier dan de ander. Ook de olifanten met kalfjes en een enorme kudde buffels rondom de jeep waren geweldig om te zien. We hebben niets dan lof voor de begeleiding door gidsen en trackers, maar ook het keukenpersoneel droeg enthousiast bij aan een onvergetelijke ervaring.

 

Hlane: Hier logeerden we in het huis van de koning in het Ndlovu kamp. Ons huis heette zo, omdat de koning in dit huis verblijft als hij het park bezoekt. Het was een ruime vier kamer woning met uitzicht op het meer, maar zonder elektriciteit. Het was erg sfeervol om het huis te verlichten met olielampen. Ook de douche mag niet onvermeld blijven. De douche was niet in het huis zelf, maar buiten een meter of tien van het huis, omgeven door een ronde muur, waardoor je uit het zicht stond, maar toch in de open lucht kon douchen. En het was nog een goede douche ook, hoog genoeg, voldoende water en goede temperatuur. Een bijzonder ervaring. In dit park is ook een geweldige bird hide op een kwartiertje rijden van het Ndlovu kamp. Hier heb je uitzicht op een maraboe-kolonie, maar ook op een voortdurende stroom van vele tientallen af en aan lopende dieren, die en slokje water komen halen. Hier zagen we veel nyala's, kudu's, impala's, gnoes, zebras en wrattenzwijnen. Prachtig om de drinkende en spelende dieren te zien en tegelijk in je rats te zitten over de krokodil in het water, die gelukkig tijdens onze aanwezigheid niets ving.

 

St Lucia: Dit is een heerlijke combinatie van enerzijds een rustige badplaats aan de Indische oceaan met een mooi zandstrand en een warme zee en anderzijds een prima uitvalsbasis voor leuke safari's met de auto, te paard of met de boot. De Lidiko lodge is centraal gelegen, vlakbij de aanlegsteiger van de boot, de weg naar het strand, de souvenirmarkt en de prima restaurantjes. De service en vriendelijkheid bij de Lidiko lodge zijn buitengewoon. Een van de supervisors heeft ons zelfs meegenomen naar haar dorpje buiten St Lucia, waar ze ons heeft rondgeleid en o.a. de school, de pastor en een woning met weeskinderen heeft laten zien. Schrijnend om te zien hoe een ongeveer 17 jarig weesmeisje zelf alweer twee kleine kindjes heeft en te horen hoe moeilijk het leven daar ook kan zijn. St Lucia is een veilige plaats, waar je ook in het donker van het hotel naar de restaurantjes kan wandelen. Alleen moet je oppassen dat je geen nijlpaard voor de voeten loopt, want die komen 's nachts het water uit om te grazen. We hebben een fantastische vakantie gehad en zijn blij dat Fairmundo dit voor ons georganiseerd heeft. De lodges, tenten en hotels waren uitstekend, de routebeschrijving was goed en de adviezen van Marja hebben ons ook echt geholpen een succes van de vakantie te maken.


Reactie van Fair Mundo Travel:

Beste Edward, Miranda, Patricia en Saskia,

Dank jullie wel voor deze mooie, uitgebreide review. Wat heerlijk dat jullie het erg naar de zin hebben gehad. En wat hebben jullie veel gezien en meegemaakt! Zoveel dieren en zoveel ervaringen. En zo'n schattig olifantje op de foto, maar ik begreep dat dit een van vele, prachtige foto's is die jullie hebben gemaakt. Veel plezier met het uitzoeken ervan, dat houdt de vakantie lang levendig :) Dank voor de complimenten, dat waarderen we zeer.

 

Wilt u ook op avontuur in Zuid Afrika. Bekijk dan deze voorbeeldreis die als basis heeft gediend voor de reis van Edward, Miranda, Patricia en Saskia