Tips voor een geslaagde safari

zondag 20 oktober 2019

Als specialist op Zuidelijk Afrika vinden we het cruciaal om regelmatig onze bestemmingen te bezoeken en safari's te maken. Minimaal drie keer per jaar gaan we op pad om activiteiten en accommodaties te bekijken. Het kan zijn dat we deze al kennen en opnieuw willen beoordelen. Maar het kunnen ook nieuwe accommodaties, activiteiten of gebieden zijn die we aan ons aanbod willen toevoegen.

Prijs/kwaliteit accommodaties

De accommodaties beoordelen we natuurlijk op hun prijs/kwaliteit verhouding. Dat klinkt vanzelfsprekend maar kan best lastig zijn. Want wat bepaalt de kwaliteit van de accommodatie? Natuurlijk het comfortniveau, zoals de kwaliteit van de bedden en maaltijden, en de hygiëne. Ook de grootte van de accommodatie in de zin van aantal kamers, is voor ons van belang, want wij kiezen bewust voor kleinschalige accommodaties.

Maar dit is het niet alleen. In Zuidelijk Afrika wordt het prijsniveau ook bepaald door de locatie. Zo vraagt een accommodatie gelegen in een national park meer, dan een vergelijkbare accommodatie die buiten het park ligt. Een lodge met zicht op een verbluffende zonsondergang of een waterpoel met veel wildlife is duurder dan een minder gunstig gelegen lodge. En een guesthouse op loopafstand van het gezellige centrum, het witte zandstrand of start van wandelroutes heeft een hogere prijs dan eentje verder weg gelegen.

Safari’s en gidsen

Voor accommodaties gelegen in nationale parken of private game reserves zijn safari's de belangrijkste activiteit. Dat kunnen game drives in een open jeep zijn, wandelsafari's, bootsafari's, kanosafari's, mokorotochten of een combinatie hiervan. 

Tijdens mijn laatste inspectiereis door Zambia werd het belang van een goede gids voor een geslaagde safari weer eens benadrukt. Ik reed met gids Elias door Kafue National Park om van de ene naar de andere lodge te gaan. Het was eigenlijk een transfer door het park. Omdat er wel gestopt wordt voor bijzondere sightings wordt dit een game drive transfer genoemd.

De gids op de game drive transfer had zijn kwaliteiten al eerder bewezen tijdens game drives van Mukambi Safari Lodge, de lodge waar ik vandaan kwam. In gebieden waar ogenschijnlijk weinig wild voorkomt, wist hij door goed de bush te "lezen" mij steeds weer te verbazen. Ook zo tijdens de game drive transfer. De gids stopte plotseling en reed terug op de sandtrack tot aan een puku die alleen stond. De gids attendeerde mij op de alarmcall die de puku gaf. Telkens een korte, hoge schreeuw om andere puku's op gevaar te attenderen. De gids was ervan overtuigd dat er een roofdier in de buurt moest zijn. Hij dacht aan een luipaard. Toen begon de spannende zoektocht: sporen, voetafdrukken, op de grond bestuderen, met verrekijkers het hoge gras bekijken, speuren op takken die voor luipaarden gemaakt lijken.

Ondertussen bleef de puku roepen. Voor mijn gevoel hadden we hele gebied al doorzocht maar de gids was ervan overtuigd dat er iets was en gaf niet op, het moest gevonden worden. Uiteindelijk vond de gids aanwijzingen en zagen we het luipaard op een dichtbegroeide tak hoog in de boom. Fantastisch! Niet alleen om het prachtige roofdier te zien. Maar ook de spannende zoektocht en uitleg van de gids, waren een fascinerende beleving.

Belangrijkste tip voor een geslaagde safari

Al met al is het me tijdens deze inspectiereis weer duidelijk geworden dat de prijs/kwaliteit verhouding van een accommodatie zoveel meer is dan de voor de hand liggende zaken. Zeker voor safari lodges geldt dat de gids voor een groot deel de ervaring van de gasten bepaalt. Belangrijke tip voor een geslaagde safari is dan ook: kijk bij de keuze van de accommodatie niet alleen naar het comfortniveau maar baseer het zeker ook op de ligging en vooral de kwaliteit van de safarigidsen.

Meer Blog Artikelen