Ontdek de West Kaap

Een fair trade reis met wijn, rotstekeningen, rooibosthee en walvissen

HOOGTEPUNTEN:
Kaapstad
Townshiptour
Hermon/Wellington
Kagga Kamma Game Reserve: rotstekeningen San
Clanwilliam: wijn
Cederberg
Nieuwoudtville: rooibos
Matjiesfontein
Swellendam
Gansbaai: walvissen en haaien

DAG 1-2: KAAPSTAD
Op de luchthaven van Kaapstad staat een transfer voor u klaar naar uw guesthouse in Kaapstad. De volgende dag wordt uw huurauto 's ochtends bij de accommodatie afgeleverd. Wij hebben voor u een hybride auto gereserveerd. Hybride auto's maken gebruik van twee soorten aandrijvingen waardoor de verbrandingsmotor een beter rendement heeft. Er wordt tot ongeveer veertig procent brandstof met deze auto's bespaard. Ook wordt minder CO2 uitgestoten. U rijdt dus stiller, schoner en zuiniger.

Mother City, zoals Kaapstad ook wel wordt genoemd, heeft vele bezienswaardigheden. De Tafelberg is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad. Wilt u van het uitzicht genieten, gaat u dan te voet of per sweefspoor de berg op. Het indrukwekkende District Six Museum mag u niet missen. Ooit was District Six een levendige, multiculturele wijk, totdat het Apartheidsbewind in de jaren '60 vond dat het een ‘witte wijk' moest worden en alle inwoners gewelddadig werden verdreven. De aangrijpende expositie in het museum laat een belangrijke verzameling van historisch materiaal, zoals foto's, schilderijen, boeken en straatborden. Een bezoek meer dan waard, al was het maar om meer inzicht te krijgen in het complexe verleden van Zuid Afrika.

 Tijdens uw verblijf in Kaapstad maakt u een tour door Masiphumelele, een township bij Fish Hoek. Op een tweedehands Nederlandse fiets maakt u kennis met de lokale bevolking. Onder leiding van een professionele gids bezoekt u bezienswaardigheden en krijgt u uitleg over de Xhosa-cultuur. Hoogtepunten van de tour zijn de traditionele dans door de sangoma (traditionele Afrikaanse genezer) en een bezoek aan de lokale crèche. Lunch krijgt u geserveerd bij iemand thuis; zo ervaart u de Afrikaanse keuken en gastvrijheid. Het bedrijf dat de townshiptour organiseert, heeft het keurmerk Fair Trade in Tourism South Africa. Meer informatie leest u hier.

DAG 3-5: KAAPSTAD - HERMON
 Vandaag reist naar Hermon, een klein plaatsje dichtbij de wijnregio. Uw 4-sterren accommodatie is een Victoriaans landhuis gelegen op een groot privé-landgoed dat eveneens wordt gebruikt als tarwe- en schapenboerderij. Dit natuurreservaat is uitgeroepen tot National Heritage Site. Hier vindt u fynbos, een bijzondere vegetatie dat alleen in Zuid Afrika voorkomt. Fynbos is een lage vegetatie en dat maakt dat u de wilde dieren zoals bavianen, zebra's en wildebeest relatief makkelijk kan spotten tijden de ochtend- of avond game drive. Misschien ziet u zelfs een luipaard! U kunt het natuurreservaat ook wandelend of per mountainbike verkennen. Op het meer kunt u kanoën en windsurfen. Maakt u uw reis in het (Zuidafrikaanse) voorjaar dan is een bezoek aan Westkust National Park een must. Alleen dan bloeien in dit kustmoerasgebied miljoenen woestijnbloempjes. In Hermon verblijft u drie nachten in een ruime suite in Victoriaanse stijl.

DAG 6-7: HERMON - KAGGA KAMMA PRIVATE GAME RESERVE
 Vandaag reist u verder naar het noorden. Uw 4-sterren accommodatie is wel een heel bijzondere. U verblijft twee nachten in een ‘cave'. De luxueuze grotkamers zijn tegen de rotsen gebouwd en gaan harmonieus over in hun omgeving. Het reservaat wordt gekenmerkt door indrukwekkende rotsformaties en een fantastisch landschap dat uniek is aan dit deel van Afrika. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoekt u rotstekeningen en maakt u kennis met de fascinerende eeuwenoude cultuur van de San. Tijdens de ochtendsafari kunt u onder andere bontebok, wildebeest, zebra, struisvogel en eland spotten. De sterrenhemel is hier prachtig en ook voor niet-experts de moeite waard om met een telescoop te bekijken!

DAG 8-9: KAGGA KAMMA PRIVATE GAME RESERVE - CLANWILLIAM
U vervolgt uw reis naar Clanwiliam, dat aan de voet van de Cederberg ligt. Het stadje is een goede uitvalsbasis de Cederberg te verkennen. Het ruige landschap met diepe ravijnen en spectaculaire watervallen nodigen uit tot verschillende wandeltochten. Hier kunt u vele rotstekeningen van de San vinden, sommige meer dan 10.000 jaar oud! In de lente (september-november) wordt u overweldigd door de enorme variëteit aan bloemen.

 U brengt een bezoek aan een fair trade gecertificeerd wijngaard en wijnkelder. Van verschillende biologische wijnbedrijven worden druiven verwerkt tot heerlijke rode en witte wijnen. In de wijnkelder kunt u verschillende wijnen proeven. Mochten de wijnen u goed smaken, dan kunt u natuurlijk een paar flessen aanschaffen. Maar weet dat ze ook in Nederland te verkrijgen zijn. U verblijft twee nachten in een 4-sterren guesthouse in Clanwilliam.

DAG 10-11: CLANWILLIAM - NIEUWOUDTVILLE
Vandaag reist u door naar Nieuwoudtville, gelegen in de Suid Bokkeveld regio. Dit deel van Zuid Afrika is de enige plek in de wereld waar rooibosthee wordt verbouwd. U verblijft twee nachten in een cottage (half pension) omgeven door fynbos, rotsen en wilde dieren. Geniet van de uitgestrektheid en stilte! U kunt prachtige wandelingen maken naar de canyon met een 180 meter hoge waterval. Zwemmen in de diepe rock pools zorgen voor verfrissing en zijn een goede plek om te genieten van een picknick.

Tijdens een culturele tour brengt een professionele gids u naar een fair trade rooibosplantage, waar organische thee van de hoogste kwaliteit wordt gemaakt. De rooibosstruik wordt met zo weinig mogelijk machines gekweekt en voorzichtig met de hand geoogst. Gedurende de tour leert u ook over medicinale planten en hun toepassingen. Als afsluiting geniet u in een lokaal restio huis van een traditionele maaltijd.

DAG 12-13: NIEUWOUDTVILLE - MATJIESFONTEIN
De reis gaat verder naar Matjiesfontein. Dit gehucht in de Kleine Karoo werd in 1884 gesticht door de Britse immigrant James Douglas Logan. Hij kocht de grond rondom het station en in korte tijd ontwikkelde hij een oase in de hafwoestijn. Hij verkocht mineraalwater en proviand aan treinreizigers en het dorp groeide snel uit tot een geliefde overnachtingplaats en deftige spa voor de welgestelden. Gedurende de Anglo-Boeren oorlog ( 1899-1902) werd Matjiesfontein door de Engelsen als militaire basis gebruikt en het statige Lord Milner Hotel werd een militair ziekenhuis. Na de dood van Logan werd het hotel gekocht door een ervaren hotelier die het gehucht weer in zijn oude glorie herstelde. In 1970 werd het tot Nationaal Monument uitgeroepen. U verblijft twee nachten in het historische 4-sterren hotel.

DAG 14-15: MATJIESFONTEIN - SWELLENDAM
Vandaag reist u naar Swellendam. Uw 4-sterren accommodatie bevindt zich nabij Swellendam. De stad wordt gekarakteriseerd door met eiken omzoomde straten en goedbewaarde historische gebouwen. De Robertson Wijnroute ligt binnen handbereik, net als het plaatsje Montagu met zijn warmwater bronnen. In Swellendam verblijft u twee nachten. De suite bevindt zich in het oude slavenhuis dat is omgebouwd tot een luxe gastenverblijf. De historische boerderij heeft uitzicht op een schitterende bergketen en heeft grote boomgaarden met fruit-, noten- en olijven bomen.

DAG 16-18: SWELLENDAM - GANSBAAI
U rijdt door naar de kust. Uw luxueuze 4-sterren lodge is erg mooi gelegen. De sfeer van de lodge past geheel binnen de natuurlijke omgeving: van alle luxe voorzien en tegelijk heel relaxt. Geniet u van de heerlijke maaltijden, samengesteld uit verse, lokale ingrediënten, die worden geserveerd in het restaurant dat naast de hoeve ligt. U verblijft hier drie nachten op basis van logies en ontbijt.

Een van de dagen maakt een bootexcursie om walvissen te spotten. Deze gigantische dieren komen in de maanden juli tot december zo dicht bij de kust dat u vanaf het strand de enorme staarten vanuit het water ziet spatten. Maar tijdens de boottrip kunt u de walvissen, pinguïns, zeerobben en zelfs witte haaien van dichterbij te bekijken.

 

DAG 19: GANSBAAI - KAAPSTAD
Vandaag rijdt u naar de luchthaven van Kaapstad waar u de huuauto inlevert.


 

Wilt u meer weten of onderdelen van deze reis veranderen, vraag dan een vrijblijvende offerte aan.


 


 


Wat is de Verantwoorde, Duurzame Reizen Bijdrage?De lodge waarin u dag 16-18 verblijft:

 • de oorspronkelijke homestead is duurzaam verbouwd en de chalets zijn duurzaam gebouwd
 • water wordt op een natuurlijke manier, zonder chemicaliën gezuiverd.
 • water dat uit het natuurreservaat wordt onttrokken voor consumptie wordt gereinigd en teruggevoerd in de natuur
 • personeel wordt geworven uit de lokale gemeenschap en krijgt training on the job. Personeel heeft een vast contract
 • verzorgt lokale training voor gids tijdens townshiptours. Na de training wordt de gecertificeerde gids intensief begeleid
 • heeft het keurmerk Fair Trade in Tourism South Africa.


Accommodatie


Het country house waarin u dag 14-15 verblijft:

 • het personeel is geworven uit de lokale gemeenschap
 • het personeel krijgt een trainingsprogramma gericht op het runnen van een eerste klas gastenhuis
 • er is een communityproject opgestart waarbij een oude gevangenis is omgebouwd tot een koffieshop. Vrouwen uit de omgeving zijn opgeleid en hebben een aandeel in de koffieshop verkregen
 • heeft het keurmerk Fair Trade in Tourism South Africa.
Dit is slechts een aantal reisonderdelen met een Fair Tourism bijdrage. Bij een beschrijving van uw persoonlijke reis op maat worden alle bijdragen beschreven.

Prijsindicatie:
€ 3.200 - 3.700 per persoon, op basis van een tweepersoonsbezetting.   

Al onze reizen worden op maat samengesteld, afgestemd op uw wensen. Hierdoor is iedere reis uniek. Dit geldt ook voor de prijs. De exacte prijs is afhankelijk van onder andere vertrekdag, beschikbaarheid, wisselkoers, categorie van accommodaties en aantal volwassenen en eventueel kinderen. Natuurlijk wilt u de exacte kosten voor uw reis weten. Neemt u daarom contact met ons op, dan rekenen we vrijblijvend de reissom voor u uit. Uiteraard helpen en adviseren we u ook graag met het samenstellen van uw reis.

Inclusief:

 • transfer van de luchthavne naar de accommodatie in Kaapstad
 • autohuur. De hybride auto wordt afgeleverd bij de guesthouse in Kaapstad en wordt door u afgeleverd op de luchthaven van Kaapstad. Bij de autohuur is inbegrepen: onbeperkte aantal kilometers, W.A. verzekering, C.D.W. verzekering, T.P. diefstal verzekering en lokale belastingen
 • 2 overnachtingen in een 4-sterren guesthouse in Kaapstad op basis van logies en ontbijt
 • townshiptour per fiets
 • 3 nachten in een 4-sterren accommodatie in Hermon. Maaltijden, ochtend en avond game drive, vogelobservatie, gebruik van mountainbikes, surfplanken en kano's zijn inbegrepen
 • 2 nachten in een 4-sterren accommodatie in Kagga Kamma. Maaltijden en twee begeleide excursies per dag zijn inbegrepen. U verblijft in een grotkamer
 • 2 nachten in een 4-sterren guesthouse in Clanwilliam op basis van logies en ontbijt
 • excursie naar een fair trade wijnboerderij en wijnkelder
  2 nachten in 3-sterren cottage nabij Nieuwoudtville op basis van logies, ontbijt en diner
 • cultural tour met bezoek aan fair trade rooibosplantage
 • 2 nachten in een 4-sterren hotel in Matjiesfontein op basis van logies en ontbijt
 • 2 nachten in een 4-sterren guesthouse in Swellendam op basis van logies en ontbijt
 • 3 nachten in een 4-sterren lodge nabij Gansbaai op basis van logies en ontbijt
 • bootexcursie om walvissen te spotten
 • dekking door Stichting Garantiefonds Reisgelden
 • uitgebreid documentatiepakket

Exclusief:

 • intercontinentale vluchten 
 • reis- en/of annuleringskostenverzekering
 • belasting en toeslagen die uitsluitend lokaal voldaan kunnen worden
 • contract fee ten behoeve van de autohuur. Deze kosten kunnen uitsluitend lokaal worden voldaan
 • extra's ten behoeve van de autohuur, zoals een tweede bestuurderstoeslag en afleverkosten bij de accommodatie. Deze kosten kunnen uilsluitend lokaal worden voldaan
 • brandstof voor huurauto
 • entreegelden voor bezienswaardigheden, nationale parken en game reserves, tenzij anders vermeld
 • overige maaltijden en drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard en fooien

Opmerkingen
Onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijs- en koerswijzigingen

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR