Fly drive reis met bushcraft en survival in Namibië

Fly drive reis waarin bushcraft en survivalvaardigheden centraal staan. In Bushmenland gaat u met San-jagers het bushveld in. U gaat samen met hen jagen met pijl en boog, op zoek naar voedsel en water en vuur maken. U leert over medicinale planten en over gif dat gebruik wordt op de speerpunten.

HOOGTEPUNTEN
Bushmanland
Waterberg Plateau National Park

DAG 1: WINDHOEK
Op de luchthaven van Windhoek staat een huurauto voor u klaar (Toyota Hilux 4x4 of gelijkwaardig). Vervolgens rijdt u naar uw 3-sterren guesthouse, dat gelegen is een rustige wijk van Windhoek.

DAG 2: WINDHOEK - OMGEVING GROOTFONTEIN (ca. 615 km; 6 à 7 uur)
Vandaag rijdt u naar het noorden van Namibië. De reis gaat over verharde wegen. U verblijft een nacht in een 3-sterren accommodatie in de omgeveing van Grootfontein.

DAG 3-8: OMGEVING GROOTFONTEIN - OOST BUSHMANLAND (ca. 615 km; 6 à 7 uur)
U reist door naar de belangrijkste bestemming van uw reis: Bushmanland. Hier zullen de San, ook wel Bushmen genoemd, u leren over hun overlevingsvaardigheden. De route van vandaag bestaat uit goed begaanbare gravel wegen.

De eerste twee nachten verblijft u in een safaritent met comfortabele bedden en en-suite badkamer. Tijdens deze dagen leert u de vaardigheden die nodig zijn om te overleven in de Afrikaanse bush. Daarna gaat u met de San en een gids voor twee dagen het veld in. Nabij een waterpoel wordt een tent opgezet en vanuit hier gaat u op expeditie. Na drie nachten/twee dagen keert u terug naar het hoofdcamp, waar u nog een nacht verblijft.

Het hoofdcamp grenst aan een dorp van de Ju/'hoansi (een specifieke groep binnen het San-volk). Het dorp heeft de naam //Nhoq'ma. Het camp is eigendom van de //Nhoq'ma community en de activiteiten die worden georganiseerd laten u kennismaken met hun cultuur, tradities en levenswijze. Het Nyae Nyae Conservancy is een van de weinige plekken in Zuidelijk Afrika waar op traditionele wijze gejaagd mag worden. Dit betekent dat er geen gebruik mag worden gemaakt van nylondraad, honden, paarden en geweren.

 De komende vijf dagen vergezelt u samen met een gids de Ju/'hoansi jagers in het veld. U bezoekt verschillende gebieden en draait zoveel mogelijk mee in de routine van de jagers. De jagers gebruiken verschillende technieken. Ze hebben ingenieuze vallen ontwikkeld om duikers of steenbokken te vangen en gebruiken puntige stokken om op hazen te jagen. Deze stokken worden ook gebruikt om honing in bomen te vinden. In tijd van droogte verzamelen de Ju/'hoansi noten onder Mangetti-bomen, die een welkome afwisseling vormen op de maïspap. De jagers speuren ondergrondse knollen en bollen op, die voorzien in het, in deze regio zo kostbare, vocht. Ook vinden zij planten voor medicinaal gebruik, zoals Violet Bush (smeersel met name tegen spierpijn), Devil's Claw (tegen koorts) en Hoodia Gordonii (eetlust remmend).

De San-jagers gebruiken pijlen en bogen van lichte materialen, waardoor de verwonding van de pijl vaak onvoldoende is om grotere dieren te bedwingen. Daarom maken zij gebruik van verschillende soorten gif. Het meest voorkomende gif wordt verkregen van larven en cocons van kevers, zoals de Diamphidia kever. De cocons van de kevers worden opgegraven in de buurt van bepaalde planten (o.a. Commiphora). De cocons bevinden zich tussen een halve en hele meter onder de grond. In elke cocon zit een larve die enkele jaren in slaaptoestand kan verkeren, voordat het tot verpopping komt.

Uit de larve wordt vocht gedrukt en op de pijl gedruppeld. Er zijn ongeveer 10 larven nodig voor één speer. Het gif wordt achter de speerpunt aangebracht, niet erop. Dit om te voorkomen dat de jager zichzelf vergiftigt als hij zich per ongeluk schaaft aan de pijl. Het gif is een eiwit en verliest met de tijd zijn werking, maar blijft gedurende een jaar werkzaam.

DAG 9: OOST BUSHMANLAND - WATERBERG (ca. 530 km; 5 à 6 uur)
Vandaag rijdt u naar Waterberg Plateau National Park. U verblijft in het nationale park zelf. Het Waterberg Plateau is een rotsmassief in het midden van het land, ten noorden van Windhoek. In 1972 is het uitgeroepen tot nationaal park. Het plateau steekt tot 200 meter boven het landschap uit en is grotendeels ontoegankelijk. Verscheidene bedreigde diersoorten zijn hier naar toe overgeplaatst om hen tegen roofdieren en het stropen te beschermen. Wildlife, zoals witte en zwarte neushoorn, buffel, giraffe, olifanten, leeuwen en vele soorten antilopen, bevindt zich voornamelijk bovenop het plateau.

DAG 10: WATERBERG - WINDHOEK
Vandaag rijdt u naar de luchthaven van Windhoek (ca. 270 km/3,5 uur) en levert u de huurauto in. 


 Wilt u meer weten of onderdelen van deze reis veranderen, vraag dan een vrijblijvende offerte aan.
Wat is de Verantwoorde, Duurzame Reizen Bijdrage?

Het camp waarin u dag 3-8 verblijft:

is gelegen in Nyae Nyae Conservancy, dat in 1998 is opgericht. Dit is het enige gebied  in Namibië waar het voor de Ju/hoansi (San) is toegestaan om op de traditionele wijze te jagen. Maar de jacht en het verzamelen van voedsel zijn ontoereikend. Daarom heeft Arno Oosthuysen dit camp gebouwd, dat gelegen is naast het dorp van de //nhoq'ma gemeenschap. Vanuit dit camp worden activiteiten aangeboden zoals jagen en voedsel verzamelen, kunst, traditionele spelen en dansen. Deze activiteiten worden niet speciaal voor de gasten georganiseerd, maar u doet mee in de dagelijkse gang van zaken. In dit afgelegen gebied komen weinig bezoekers. Met de inkomsten van de activiteiten en van de accommodatie kopen de Ju/hoansi vooral voedsel dat hun natuurlijke omgeving niet biedt. Zonder toerisme zou deze gemeenschap het land van hun voorouders hebben moeten verlaten.

Dit is slechts een aantal reisonderdelen met een Fair Tourism bijdrage. Bij een beschrijving van uw persoonlijke reis op maat worden alle bijdragen beschreven.

Prijs
Prijs op aanvraag.

Inclusief

 • autohuur in categorie 7B (Toyota Hilux 4x4 single cab of gelijwaardig). Bij de autohuur is inbegrepen onbeperkt aantal kilometers, W.A./B.A verzekering, C.D.W. verzekering, T.P. diefstal verzekering, P.A.I. verzekering, Dekking glas-, banden- en bodemschade, Contract fee, 1e extra bestuurder, luchthaven afleverkosten, lokale belastingen
 • 1 nacht in een 3-sterren guesthouse in Windhoek. U verblijft in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt.
 • 1 nacht in een 3-sterren chalet in de omgeving van Grootfontein op basis van logies en ontbijt
 • 6 nachten in een 3-sterren camp in het oosten van Bushmanland. Maaltijden en de voornoemde activiteiten zijn inbegrepen.
 • 1 nacht in een 3-sterren restcamp in Waterberg Plateau National Park. U verblijft in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt
 • adequate ondersteuning als er zich lokaal onverhoopt problemen voordoen
 • uitgebreid documentatiepakket bestaande uit onder andere routebeschrijvingen, kaarten en achtergrondinformatie

Exclusief

 • intercontinentale en regionale vluchten
 • reis- en/of annuleringskostenverzekering
 • belastingen en toeslagen die uitsluitend lokaal voldaan kunnen worden
 • brandstof voor huurauto
 • excursies tenzij anders vermeld
 • entreegelden voor bezienswaardigheden, nationale parken en game reserves, tenzij anders vermeld
 • overige maaltijden en drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard en fooien

Opmerkingen
Onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijs- en koerswijzigingen.

Wilt u dit bushcraft-arrangement verlengen met een reis door Namibië? Vraagt u hier een offerte aan. Wij maken graag een reisvoorstel op maat voor u.

Het is mogelijk om deze reis te maken met een kleine groep, bijvoorbeeld vrienden of medewerkers. Ook zeer geschikt als teambuilding reis.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

 

 

 


 Informatie over Namibië


 

 

 

 

 


 

 

 

 


 Achtergronden over de San

  

Bekijk de video 

 


 

 

 

 


 


 

 

 


 

Bekijk ook onze bushexpeditie

 


 

 

 


 Reis aanpassen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan 


 

 

 

 


  


 

©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR