Landeninformatie Namibë: overweldigende natuur, cultuur en wildlife

Namibië is een uitgestrekt en zeer dunbevolkt land. U kunt hier uren rijden zonder anderen tegen te komen. Bekijk onze voorbeeldreizen van Namibië voor de mogelijkheden en voor inspiratie.

Door de koude golfstrooom langs de kust valt er in Namibië weinig regen. Het land wordt dan ook gedomineerd door twee woestijnen: de Namib (oudste woestijn ter wereld) en de Kalahari. In Namibië ervaart u dat woestijn meer is dan zand alleen en dat er juist veel verschillende soorten flora en fauna te vinden zijn. Elk gebied is weer anders.

In het zuiden ligt het schitterende Fish River Canyon met zijn meer dan 160 kilometer lange kloof. Iets noordelijker vindt u de rode zandduinen van het Namib Naukluft Park, met Sossusvlei, Dead Vlei en het minder bekende NamibRand als meest bijzondere plaatsen. Skeleton Coast Park, gelegen boven Swakopmund, heeft een mysterieus karakter door de dichte mist en de koude zeewind. Dit onhergzame gebied wordt door weinig mensen bezocht. DaSossusvleimaraland bestaat uit een ruig landschap met rotsen en stenen, waar overleven niet mogelijk lijkt. Toch hebben flora en fauna zich aangepast en kunt u zelfs oog in oog komen te staan met woestijnolifanten en -neushoorns! De grootste kans om wild te spotten heeft u in Etosha National Park met de wereldberoemde zoutpannen. De Caprivi Strip in het noordoosten is een smal strook land tussen Botswana, Angola en Zambia. Door een netwerk aan rivieren en regenval in de zomer is  de Caprivi uitzonderlijk groen. Hier vindt u olifanten, buffels, nijllpaarden, krokodillen en vele verschillende vogelsoorten.

Ligging
Namibië behoort tot de dunst bevolkte landen ter wereld. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen, terwijl Namibië ruim twintig keer zo groot is als Nederland. Het is gelegen in het zuidwesten van Afrika en grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Botswana en in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika. Windhoek is de hoofdstad van Namibië.

Tijdsverschil
In Nederland is de standaard tijd GMT+1. Op de derde zondag in maart gaat onze zomertijd in. Deze duurt tot de derde zondag in oktober. De tijd is dan GMT+2.
In Namibië is de standaard tijd ook GMT+1. Op de eerste zondag in september gaat de Namibische zomertijd in. Deze duurt tot de eerste zondag in april. De tijd is dan GMT+2.
Globaal gezegd is het in onze zomer in Namibië 1 uur vroeger. In onze winter is het in Namibië 1 uur later. Uitzonderingen zijn de periode tussen derde zondag in maart en eerste zondag in april en de periode tussen de eerste zondag in september en de derde zondag in oktober. Dan is het in Namibië en Nederland dezelfde tijd.

Seizoenen en Klimaat
Doordat Namibë op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. Met 300 zonnedagen per jaar is het met recht een jaarbestemming. Hoewel er op jaarbasis weinig regen valt, kent Namibië wel degelijk een regenseizoen. De meeste regen valt tussen half december en half maart, meestal aan het einde van de middag in hevige (onweers)buien. Daarna klaart het weer op. Bovendien betekent regentijd niet dat de neerslag gelijkmatig over het land wordt verdeeld. In sommige regio's blijft de regentijd jarenlang uit. In het noordoosten van Namibië valt de meeste regen; de westkust krijgt de minste neerslag.

Gemsbok bij watrehole in EotshaWie voornamelijk wild wil zien, kan het beste in de droge periode van mei tot november reizen; augustus tot november is het meest ideaal. In deze periode trekken de wilde dieren vanwege gebrek aan water in de bush naar drinkplaatsen, waar u ze kunt observeren. Net na de regentijd, in april en mei, is het landschap prachtig met veel groen, bloeiende planten en heldere luchten.

De maanden mei tot en met augustus zijn de koelste maanden, terwijl oktober en november het heetst zijn. Door het woestijnklimaat kunnen in Namibië enorme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur voorkomen.

Windhoek janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 3029 28 26 23 21 21 23 27 29 30 31 
Min. temp 1717  16 13 12  14 16 17 
Aantal zonneuren910 10 10 11 11 10 10 10 
Regenval in mm 7385 85 33 12 25 34 

Swakopmund janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 2223 22 21 21 20 20 18 18 19 21 22 
Min. temp 1616  16 14 12 11 10 10 11  12 14  15 
Aantal zonneuren 6
Regenval in mm 2

Etosha    janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 3130 29 28 27 24 24 27 32 33 32 32 
Min. temp 1918  17 15 11 11 16  19 19  19 
Aantal zonneuren 810 11 10 10 10 
Regenval in mm 89113 77 28 11 29 68 

InfrastructuurRijden in Damaraland
Namibië kan prima met een huurauto worden verkend. Ondanks dat het grootste deel van de wegen onverhard is, is de kwaliteit van het wegennet goed. De bewegwijzering is duidelijk. Wij adviseren een 4WD, zeker in het regenseizoen of op afgelegen wegen, of een hoger gelegen 2WD. Sommige gebieden kunnen het beste en soms uitsluitend met een professionele (lokale) gids worden bezocht.

In Namibië wordt links gereden. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 60 km/uur, buiten de bebouwde kom 120 km/uur. Op gravelwegen past u de snelheid aan aan de condities van weg. Rijdt u niet harder dan 60 à 70 km per uur. Laat u zich bij regenval plaatselijk informeren over de conditie van de gravel- en zandwegen. Een belangrijke regel is om alleen bij daglicht te rijden. In de schemering trekken wilde dieren naar waterplaatsen en steken daarbij de weg over. Hoofdoorzaken van een ongeval in Namibië zijn aanrijdingen met wilde dieren, te hoge snelheid en slippen.

In Namibië is het dragen van autogordel verplicht, ook achterin. Bij een 4-stop kruising en een rotonde heeft degene voorrang die het eerst aankomt. Vergeet u vooral niet dat bij benzinestations niet met credit cards, maar uitsluitend cash kan worden afgerekend. Vaak worden de ramen en spiegels voor u schoongemaakt. Het geven van een fooi wordt natuurlijk erg gewaardeerd en is een prima aanleiding om contact te leggen met de lokale bevolking. Als u zelf rondrijdt in Namibië dan is een internationaal rijbewijs wettelijk verplicht.

Naast een self drive zijn er ook andere manieren om Namibië te verkennen. Zo kunt u zich laten begeleiden door een chauffeur/gids. U profiteert van de lokale kennis en ervaring van onze chauffeur/gidsen en heeft alle tijd om tijdens de reis de omgeving in u op te nemen. Een uitermate ontspannen manier van reizen! In Namibië is het heel gebruikelijk om de langere afstanden met kleine Himba vrouwen en kindvliegtuigjes af te leggen. Met deze fly-in's kunt u in relatief korte tijd veel van het land zien. Bovendien bieden de vluchten een prachtige kijk op het landschap, wat op zich al een heel bijzondere ervaring is.

Culturen en Talen
Namibië is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Toch leven er twaalf verschillende bevolkingsgroepen. De meerderheid van de bevolking leeft in een relatief klein gebied ten noorden van Etosha. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San. Zij wonen hier al bijna vijftienduizend jaar. Alle andere bevolkingsgroepen, waar onder de Herero's en Himba's, zijn later het land binnen gekomen. De officiële taal van Namibië is Engels. Afrikaans en Duits wordt veel gesproken. Door de verschillende bevolkingsgroepen varieert de eerste taal per groep: Bantu of Khoisan.

Eten en drinken
De keuken van Namibië is divers. De hoofdbestanddelen van maaltijden zijn vlees, vis en mais. Ook wordt erg veel pompoenen, paprika en uien gegeten.  Een populaier bezigheid met een belangirjke sociale functie is de braai (barbecue). Overal in het land is biltong te koop, gedroogd en gepekeld rundvlees en wild. Ook kunt u regelmatig Duitse gerechten tegen komen, zoals Sauerkraut mit Bratwurdt en Schwarzwalder Kirschtorte. Het traditionele eten in Namibië bestaat veelal uit miliepap, mahangosoep, vis, rijst, lam en geit, klaargemaakt in een potjie: een gietijzeren pot met drie korte poten die op het vuur wordt gezet of er boven wordt gehangen.

Het kraanwater is op diverse plaatsen vanwege een hoog mineraalgehalte niet drinkbaar. Daarom adviseren wij water uit flessen te drinken. Flessen mineraalwater zijn vrijwel overal te verkrijgen. Namibisch bier is van prima kwaliteit en Zuidafrikaanse wijn kunt u op veel plekken kopen.

Voltage
In Namibië is het voltage overwegend 220/230 Volt. Wij adviseren u ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook


 


Bekijk de video over Namibië 


 


 

 

 


 Het nut van een goede verzekering

klik hier voor meer informatie


 

 

 

  
 Voorbeeldreizen

bekijk het overzicht 


 

 

 


Wat is Fair Tourism?

klik hier voor verantwoord en duurzaam reizen


 

 

 


 Sossusvlei, Swakopmund, Damaraland, Epupa Falls, Etosha

 Bekijk deze voorbeeldreis


 

 


 

©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR